EnergoZrouti.cz

Rusko má účinný recept, jak poslat evropské ekonomiky do krize

  
Tomáš Jelínek
29. 8. 2022 ▪ 09:30

Rusko nadále drží v rukou eso, které dokáže evropské ekonomiky poslat do velmi silné recese. Jak špatné to bude a jak dlouho bude krize trvat navíc může rozhodnout hlavně ruský prezident Vladimír Putin.

Ukazatel teploty kotle
Ukazatel teploty kotle

Prohlubující se energetická krize, která s blížící se zimou straší celou Evropskou unii má v současnosti jednoho jasného vítěze. Přes sankce, omezující vývoz totiž na rychle rostoucích cenách dál vydělává režim ruského prezidenta Vladimíra Putina, který přitom krizi odstartoval zahájením invaze na Ukrajinu.

Ačkoliv se ještě nedávno mohlo zdát, že sankce, které Evropská unie vůči Rusku vytvořila budou účinné minimálně podle chování manželek místních oligarchů opak je pravdou.

Rusko vcelku rychle nahradilo potraviny, obchody a další služby, které pocházejí ze „zlého“ západu. Ve většině případů jde samozřejmě spíše o úsměvné případy jako v případě nahrazení restaurací McDonald's vlastní sítí rychlého občerstvení „Strýčka Váni“.

V případě pokročilejších technologií ale Rusko dál zůstává závislé na západních technologiích, které se díky sankcím do země nedostávají. Rusko tak už třeba představilo vlastní notebook Bitblaze Titan BM15, který ale dnes běžně prodávaným počítačům nesahá ani po kotníky jak použitými technologiemi, tak i samotným výkonem stroje.

I přes mnoho neúspěchů východní mocnosti, které se v médiích vždy rychle rozšíří ale Rusko stále drží Evropskou unii jako rukojmího energetické krize. Na vzniklé krizi, kterou ruští zástupci dál přiživují výhrůžkami o úplném uzavření plynovodu Nord Stream 1 či uzavření ropovodů ale Rusko dál masivně vydělává.

Sankce Evropské unie, které se snaží Rusko za rozpoutanou válku na Ukrajině potrestat se tak v případě, kdy země EU posílají Putinovu režimu miliardy za zemní plyn a ropu zdají stále méně účinné.

S tím, jak se země EU včetně Česka, které jsou na plynu z Ruska přímo závislé obávají vysokých cen plynu či úplného ukončení jejich dodávek roste i cena zemního plynu na trzích. Následné plnění zásobníků pro případ uzavření produktovodů se tak jednotlivým zemím rychle prodražuje a tím zároveň umožňuje financovat válku na Ukrajině, která jak se zdá nebude mít příliš rychlého konce.

Rusko tak dál drží v rukou účinný recept, jak poslat ekonomiky Evropské unie do recese. Ačkoliv ekonomové už dříve příchod recese očekávali, prezident Vladimír Putin nyní může rozhodnout o tom, jak velká bude a jak dlouho se z ní EU bude vzpamatovávat.

V „mučení“ EU, která stále není schopná na současnou energetickou krizi pohotově reagovat se navíc někteří ruští politici vyloženě vyžívají. Příkladem může být vyjádření místopředsedy ruské bezpečnostní rady a bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva.

Ten na sociální síti Telegram vzkázal evropským zemím, že se mají připravit na mnohem větší ceny za zemní plyn. Kubík plynu by tak podle něj na konci roku mohl stát i 5 000 eur (asi 123 tisíc korun). Medveděv pak na konci svého vzkazu na sociální síti popřál EU ironicky vše nejlepší.

Podobné výhrůžky tak nadále přispívají k už tak rozkolísané ceně energií na energetických burzách a bude jen na zemích EU, jak se k věci postaví. Česko, které vede současné předsednictví už sice plánuje krizi začít řešit více na úrovni EU, minulé měsíce ale už ukázaly, že evropská jednota v době krize není taková, jaká by byla zapotřebí pro řešení podobně rozsáhlých potíží.

Tento článek je vyjádřením názoru či komentáře autora.
Mimo stylistických úprav není článek nijak editován.




Štítky: Rusko Plyn Energie Sankce Evropská unie EU Ekonomika Zemní plyn Energetika
Zdroj: RED