EnergoZrouti.cz

Přijde krach největší evropské automobilky Volkswagen? Green Deal ani čínská konkurence příliš nepomáhají

     
Martin Bárta
3. 8. 2024 ▪ 12:13

Nízká návratnost investic, problémy dodavatelů i stále zesilující čínská konkurence jsou pro největší evropskou automobilku Volkswagen velmi problematické. Mohl by tedy Volkswagen podobně jako menší dodavatelské firmy čekat krach?

Může německý automobilový gigant zkrachovat? Může, ale pravděpodobně ne nyní
Může německý automobilový gigant zkrachovat? Může, ale pravděpodobně ne nyní
Foto: Unsplash

Aktualizováno - 3. 8. 2024, 18:07

Stále vážnějším problémům v evropském automobilovém průmyslu musí čelit nejen samotné automobilky, ale i dodavatelské firmy. Mnoho z nich už kvůli finančním problémům stojí před krachem, jako je tomu v případě stoletého výrobce baterií – Varta. Stále častěji tak zaznívají i otázky, zda je reálný i krach největší evropské automobilky Volkswagen.

Problémy Volkswagenu i jeho dceřiných společností jsou v posledních měsících velmi často propírány v mnoha evropských médiích. Není se tak čemu divit, že na téma přichází i reálnost případného krachu obrovské automobilky, jakou dozajista Volkswagen je.

Minulé měsíce a roky spojené s nedostatkem dílů v době pandemie COVID-19, energetickou krizí a následně i menším zájmem o elektromobily, než nejen německá značka, ale i další světoví výrobci automobilů plánovali, přináší na automobilový trh nestabilitu. Volkswagen tak musí čelit problémům hned na několika frontách.

Problémem ovšem nejsou jen stále silnější konkurenti z Číny, z nichž mnoho ještě před pár lety vůbec neexistovalo. Velký problém jsou i rostoucí fixní náklady a přísnější emisní požadavky pocházející z Evropské unie. Právě tyto faktory by podle odborníků mohly ovlivnit schopnost VW udržet ziskovost.

Už v současnosti si musí firma ve velkém utahovat opasky a tak nyní pod vedením Olivera Blumeho chystá razantní omezení výroby. Návratnost investic jen 2,3 procent ve druhém čtvrtletí letošního roku totiž Volkswagen dostala pod velmi výrazný tlak. Firma tak nyní bude muset o čtvrtinu omezit výrobu, aby dokázala finanční výsledky stabilizovat.

Nabízí se tak otázka: může Volkswagen zkrachovat? Odpověď přitom není jednoduchá. Případů, kdy i dříve velmi silné společnosti skončily kdesi v zapomnění, už máme v rámci Evropy několik. Tím asi nejznámějším případem, ač z jiného odvětví, by tak mohla být například finská společnost Nokia.

Ta ve své době patřila mezi giganty ovládající trh s mobilními telefony. Následně ovšem přišla éra chytrých telefonů s Androidem a také „zabiják“ Nokie od firmy Apple. Podobné srovnání by se tak nyní hodilo ve spojitosti s Volkswagenem a čínskými výrobci, kteří dlouhé roky nepatřili mezi nijak obávané značky. Nástup elektromobilů ale umožnil těmto značkám velmi rychle vyrůst a nabízet vozidla, která jsou levná, ale zároveň velmi propracovaná nejen z hlediska designu, ale hlavně techniky.

Problémy Volkswagenu sice v současnosti nejsou tak veliké, aby je nebylo možné zvrátit. Přeci jen firma v prvním čtvrtletí i přes složité podmínky na trhu vykázala meziroční nárůst provozního zisku o 21 %. Firma navíc podle stejné zprávy, která oznamovala nárůst zisku, očekávala i překročení příjmů z prodeje a zvýšení provozní návratnosti mezi 7 – 7,5 %. Návratnost z druhého čtvrtletí ovšem ukazuje, že by čísla nakonec nemusela být tak pozitivní.

Podle dat pravděpodobnosti bankrotu od Macroaxis je pravděpodobnost bankrotu Volkswagenu přibližně 9 %. To je o 80,32 % nižší než průměr v automobilovém průmyslu. Tyto data berou v úvahu různé finanční ukazatele, jako je Altman Z-Score a Piotroski F-Score, které poskytují komplexní pohled na finanční zdraví společnosti.

Přestože Volkswagen v současnosti čelí mnoha výzvám, jeho krach v současnosti není na pořadu dne. Pokud by se managementu podařilo implementovat strategie zaměřené na snížení nákladů a představit nové vozy, které by jak cenou, tak technologiemi dokázaly konkurovat levným čínským značkám, mohla by se situace velmi rychle otočit.

Firmě by v tom měla pomoci hlavně nová elektrická vozidla, jejichž „ofenziva“ by měla pokračovat i v letošním a příštím roce.

Tento článek je vyjádřením názoru či komentáře autora.
Mimo stylistických úprav není článek nijak editován.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Auto Automobily EU Doprava VW Volkswagen Krach Varta Oliver Blume


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.