EnergoZrouti.cz

Black Friday: splněný sen obchodníků je noční můrou planety

  
Nikola Stránská
25. 11. 2022 ▪ 16:13

Splněný sen obchodníků s názvem Black Friday je noční můrou pro planetu. Obří akce, která nutí lidi nakupovat zbytečné věci bude v budoucnu stejně muset skončit.

Slevové akce obchodů jsou na Black Friday k nepřehlédnutí
Slevové akce obchodů jsou na Black Friday k nepřehlédnutí
Foto: Artem Beliaikin on Unsplash

Black Friday čili Černý pátek. Dříve velmi oblíbená akce obchodníků hlavně ve Spojených státech amerických se postupně rozšířila téměř do celého světa, kde sice vytváří velkou radost obchodníkům z pohledu planety jde však o noční můru.

Reklamní bannery, e-mailové newslettery ale i kamenné obchody oblepené plakáty nabízející úžasné slevy leckoho zlákají k nákupům a akce tak alespoň z hlediska tržeb zahajuje vánoční nákupní šílenství. Černý pátek je tak z hlediska obchodníků velmi důležitým datem v kalendáři, na který se připravují již dlouhou dobu dopředu. Při pohledu na ekologickou stránku celé této akce už je ale situace poněkud ponuřejší.

Velmi často extrémní slevy, které mnohdy nemusejí být tak výhodné jak se na první pohled zdají totiž velmi často zlákají k nákupu zbytečných věcí i zákazníky, kteří by si jinak daný výrobek nekoupili.

A právě monstrózní nákupní systém vytváří obrovský tlak na nás všechny, abychom si nové a ještě lepší výrobky pořídili. Tlak, kterému většina z nás podlehne pak má ale obrovský dopad na planetu, pro kterou je rozhodně noční můrou. Zbytečně nakoupené výrobky, které sice podpoří obchodníky, výrobce a tím i celou ekonomiku pak většinou stejně končí v hromadách dalších výrobků, které jsme už dříve nakoupili a jejich efektivní využití po opadnutí prvotního nadšení rychle ztratili.

Obrovské nákupní akce jako je Black Friday (chcete-li Černý pátek) si tak vybírají obrovskou daň na zdrojích naší planety, které vyčerpáváme na výrobu velmi často naprostých zbytečností. Při současné spotřebě materiálů a vyčerpávání se přitom uvádí, že bychom potřebovali více jak 1,8 Země, aby bylo možné uspokojit tuto neutuchající poptávku.

Ať budeme chtít či nikoliv, v následujících nízkých desítkách let bude muset dojít ke změně tohoto přístupu, planeta by se totiž jinak v budoucnu mohla stát pro naše děti a vnoučata neobyvatelná. Akce jako Black Friday tak doufejme brzy skončí na smetišti dějin, ačkoliv „boj“ s obchodníky o jednu z takhle silných příležitostí vydělat na přirozeném lidském chtíči vlastnit více a více majetku bude více než obtížný.

Tento článek je vyjádřením názoru či komentáře autora.
Mimo stylistických úprav není článek nijak editován.




Štítky: Black Friday Ekologie Odpady Nakupování Emise