EnergoZrouti.cz

Firmy polevují ve snaze modernizovat své energetické hospodářství. Vymstí se jim to

     
Lukáš Dobeš
22. 7. 2024 ▪ 17:24

Kdybych měl běžnou českou firmu definovat na škále „vyzrálosti“ v přístupu k vlastní energetice, bohužel by srovnání se zbytkem EU nedopadlo úplně dobře. Předloňská energetická krize nás sice poučila o tom, že energie mohou snadno položit na kolena i dosud stabilní firmy, ale nyní jsme se vrátili do módu, kdy tuto zkušenost považujeme spíše za anomálii než nový standard. Energetická gramotnost je bohužel i nadále nízká, a to znamená jediné – nevyužívané příležitosti, které mohou velice brzy oslabit celou českou ekonomiku. Navíc si některé firmy zvykly v posledních krizových letech na kompenzace od státu a chybí jim motivace dělat složitá rozhodnutí.

Energetická gramotnost je bohužel i nadále nízká, a to znamená jediné – nevyužívané příležitosti, které mohou velice brzy oslabit celou českou ekonomiku
Energetická gramotnost je bohužel i nadále nízká, a to znamená jediné – nevyužívané příležitosti, které mohou velice brzy oslabit celou českou ekonomiku
Foto: Unsplash

Stojím si za tím, že jakkoli je energetika složitá, pro firmy nebylo nikdy tak jednoduché začít. Žijeme v době, kdy se otevírá velké množství zásadních příležitostí. Každá koruna, kterou dnes firmy investují do energetiky, znamená prostor pro velký budoucí zisk a zásadní konkurenční výhodu.

Jenže do tohoto přemýšlení vstupují dvě z velkých bolestí aktuálního Česka. Velice krátký horizont, v jakém přemýšlíme, a zpoždění v legislativě. Vize sice existují, ale často jen na papíře nebo v hlavách expertů. A nedaří se je překlopit do praxe běžných lidí. Je to paradox: v Česku existuje skvělé know-how. Jsme dostatečně bohatý region, abychom uměli podpořit každého, kdo se rozhodne do energetiky investovat své úsilí. Ale narážíme na nezájem, neochotu a hluboké nepochopení.

Přitom právě následující roky přinesou jedno ze vzácných oken, které by měly firmy využít. Díky velkému množství obnovitelných zdrojů klesá cena elektřiny v některých hodinách k nule i ve všedních dnech. Naopak ve špičkách je velmi vysoká. Tento rozdíl se bude ještě zvyšovat. Pokud dokážu pracovat s flexibilitou a akumulací a zvolím ideální mix zdrojů, může být návratnost překvapivě krátká. Vybudování vlastních zdrojů navíc sníží riziko extrémně vysokých cen energií.

Jednoduché jako obout tenisky před prvním běháním

První kroky přitom nemusí být složité. Průměrná česká firma je po stránce energetické koncepce jako čerstvý padesátník, který poprvé zažil tak nepříjemnou nemoc, že chce udělat něco se svou fyzičkou. Není na tom špatně, ale také ví, že v jeho věku se začíná lámat chleba. Jde tou nejjednodušší cestou – koupil běžecké boty a nyní se s nimi poprvé vydává do parku.

První týden uběhne malé kolečko kolem laviček a je vůbec rád, že vyrazil. Posun je velice pomalý a na dlouho. Druhý týden už boty nazouvá s lepší náladou, přestože neuběhne o moc dál. Ale už po měsíci je vidět zásadní rozdíl. A zatímco jeho vrstevníka začíná trápit špatný tlak, únava nebo deprese, náš běhající manažer se cítí nejlépe za poslední roky. A novou energii dokáže vrazit do věcí, které zbytečně dlouho odkládal.

Přesně takhle jednoduše mohou začít i firmy. Protože už jen tím, že začnou své energie systematicky a dlouhodobě řešit, udělají více než 80 % jejich konkurentů. A startovat by tak jako tak měly od těch nejmenších cílů, které se dají udělat velmi rychle. Hlavně nebýt pasivní. Dát si plán vylepšit každý kvartál alespoň část vaší energetiky.

Třeba omezit plýtvání. Postarat se, ať neběží stroje přes noc nebo klimatizace u otevřených oken. Obnovit diskuzi nad snížením energetické náročnosti budovy – třeba zateplením, protože každá koruna do úspory se díky dotacím rychle vrátí. Nebo třeba analyzovat spotřebu a poptat nové tarify. Naučit se konzultovat a řešit problémy s odborníky. Velice vám to rozšíří obzory. Nekoušeme, opravdu nám jde o to, abyste to ve firmě dělali dobře. A často platí, že víme, jak svou práci pokrýt, aby to vaši firmu nestálo ani korunu.

Ultimátní cíl: energie, které vám vydělávají

Po úspěšném startu přichází čas zvyšovat laťku. Nastavit si dlouhodobější plán s úžasnými lákadly. Vyšší konkurenceschop­ností, protože nebudete pálit peníze na výdajích jako ostatní. Nevypadnete z dodavatelských řetězců, protože vaši odběratelé, které budou banky v oblasti ESG popotahovat na financování, vás vyhodnotí jako zodpovědný subjekt. ESG nemusí být jen nutná byrokratická zátěž, ale naopak může dávat potřebný impuls ke změnám. Správně udělaný ESG report majitelům firem otevře oči, kde všude se ve firmě nehospodárně spotřebovávají energie. Ale hlavně, pokud máte výrobu, provoz nebo třeba vlastní budovu, s největší pravděpodobností budete mít šanci v některých momentech na energiích dokonce vydělávat.

Postavíte postupem času se státní podporou vlastní mix zdrojů. Může to být například kogenerační jednotka, která efektivně řeší samostatnou výrobu tepla i elektřiny. Fotovoltaická elektrárna s bateriovým úložištěm. Pokud budete chtít jít ještě dále, pak se nabízí již v blízké budoucnosti přechod na spotový odběr a řízení celého systému podle aktuálních hodinových cen. Vytvoříte si vlastní microgrid. Jen si to představte – peníze navíc, se kterými jste doposud nepočítali versus nutně se zdražující náklady na energii, pokud neuděláte nic.

Státní legislativa právě teď dohání zpoždění z posledních let. I když realizace závazků z LEX OZE II a LEX OZE III drhne, kurz už je jasně nastaven. Rozhodnutí, zda se vydá po vyznačené pěšině, anebo si nechá ujet vlak s jednou z největších příležitostí za poslední dobu, to už je na každém podnikateli. Přál bych všem tu první variantu.

Tento článek je vyjádřením názoru či komentáře autora.
Mimo stylistických úprav není článek nijak editován.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Firmy EU Energetika Energie Modernizace


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.