Zapomeňte na bujón. Tuto surovinu přidávají profesionální kuchaři do vývaru pro neodolatelnou chuť. Doma ji má každý Čech

     
Tereza Holišová
13. 7. 2025 ▪ 21:56

V kuchyni ji má spousta z nás, ale málokdo ji skutečně využívá. Profíci po ní sahají pro plnější chuť, doma ji přitom známe spíš z úplně jiného kontextu. Když ji ale přidáte do vývaru, promění se i obyčejná zelenina v chuťový zážitek.

Přirozené dochucovadlo s bohatou chutí a výživou.
Přirozené dochucovadlo s bohatou chutí a výživou.
Foto: Shutterstock

Silný domácí vývar je základ kuchyně, ať už vaříte polévku, omáčku nebo rizoto. Mnozí z nás proto sahají po kostce bujónu, aby chuti trochu pomohli. Jenže právě to bývá mnohdy krok, který receptu víc uškodí než pomůže. Kromě vysokého obsahu soli totiž průmyslové bujóny často obsahují i aromata, zahušťovadla a další přidané látky, které domácímu vaření ubírají na poctivosti.

Zkušení kuchaři proto volí jinou cestu. Místo dochucovadel sahají po surovině, která má zcela přirozeně výraznou chuť i výživovou hodnotu. Jde o surovinu, kterou si většina z nás spojuje s pečením chleba nebo výrobou piva.

Řeč je o neživých (deaktivovaných) kvasnicích, které si v posledních letech nacházejí cestu do našich domácností. Nejde přitom o nic exotického, tuto surovinu prodávají běžné supermarkety a často ji mají skladem i lékárny.

Populární dochucovadlo a výživový doplněk

Deaktivované kvasnice se vyrábějí podobně jako běžné droždí, jen s tím rozdílem, že se na závěr zahřejí. Tím se „vypnou“ a už dál nekvasí. Zůstane jim ale typická chuť i výživové látky. Na rozdíl od klasického droždí nemají schopnost kynout těsto, ale slouží čistě jako dochucovadlo a výživový doplněk. K dostání jsou nejčastěji ve formě jemných vloček nebo prášku.

Umami bomba bez chemie

Chuťově připomínají lehce oříškové, sýrové a „masité“ tóny, které se skvěle hodí do slaných jídel. Obsahují totiž přirozeně se vyskytující glutamáty a látky, které dodávají pokrmům tzv. umami - pátou základní chuť vedle sladké, slané, kyselé a hořké. V jídle ji poznáte podle toho, že je výrazná, sytá a „do masa“, jako třeba u silného vývaru, parmazánu nebo pečených hub. Právě proto se tyto kvasnice staly oblíbenou volbou kuchařů, kteří chtějí zvýraznit chuť jídla bez použití průmyslových dochucovadel.

Zajímavostí je, že díky svému chuťovému profilu bývají živé i neživé kvasnice používány i v náhradách sýra, zejména v rostlinné kuchyni. Při správné kombinaci s oříšky, citronovou šťávou nebo česnekem z nich vznikne rychlý „veganský parmezán“, který obstojí i u náročných gurmánů.

Zdravější volba plná živin

Deaktivované kvasnice jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a řadu vitamínů skupiny B (včetně B12, pokud jsou obohacené). Neobsahují žádný cukr ani lepek a jsou přirozeně nízkokalorické. Díky tomu je ocení i lidé s citlivým trávením nebo ti, kdo se snaží o zdravější jídelníček.

Neživé kvasnice jsou přirozeným zdrojem vitamínů skupiny B a často se objevují i v doplňcích stravy. , ...

Jsou často doporučovány vegetariánům a veganům jako jeden ze způsobů, jak doplnit vitamíny, které běžně získáváme z živočišných produktů. Najdete je i v některých doplňcích stravy určených ke zlepšení stavu pleti, vlasů a nehtů.

Jak je použít do vývaru?

Stačí přidat jednu až dvě lžičky ke konci vaření do zeleninového, kuřecího nebo hovězího vývaru. Chuť bude plnější, bohatší a překvapivě „masitá“, a to i když vaříte čistě zeleninovou polévku. Oproti klasickému bujónu navíc víte přesně, co jste do jídla přidali.

Silný domácí vývar, základ poctivé kuchyně, který si zaslouží přirozené dochucení. , ...

A jestli chcete posunout vývar ještě o úroveň výš, můžete neživé kvasnice zkombinovat s opraženou cibulkou nebo sušenými houbami, vznikne tak silná chuťová základna, která vydá za celý talíř. Profesionálové někdy přidávají i kapku sójové omáčky nebo miso pasty, ale i samotné kvasnice dokážou s chutí udělat malý zázrak.

Stačí pár lžiček a i obyčejné jídlo získá nový rozměr. Neživé kvasnice možná už máte doma – a pokud ne, určitě stojí za to jim dát šanci.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Kvasnice Vývar Bujón
Zdroj: bbcgoodfood.com, healthline.com




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější
Nejnovější