Tento levný domácí trik odstraní vodní kámen i z nejodolnější konvice
Vodní kámen v rychlovarné konvici umí spotřebič i definitivně zničit. Kromě toho negativně ovlivňuje chuť vody a zvyšuje spotřebu energie pro ohřívání. K jeho odstranění přitom stačí levný domácí trik.
Vodní kámen je z větší části uhličitan vápenatý, který vzniká při zahřívání vody s obsahem minerálů jako jsou vápník a hořčík. Tyto minerály samozřejmě neškodí. Pro nás jsou spíše k užitku, protože tělo je potřebuje ke správnému fungování. Při vaření vody se však mění jejich chemické složení, minerály se vysráží a zůstanou v konvici ve formě bílého vápenatého nánosu. Ten se usazuje na dně spotřebiče, na topném tělese i na stěnách konvice.
Vodní kámen odstraní pár ingrediencí z kuchyně
S usazeninami v rychlovarné konvici si výborně poradí klasický kuchyňský ocet. Mnoho lidí se mu při úklidu vyhýbá, protože má nepříjemné aroma. To však po chvíli vyprchá, navíc neutralizuje i další pachy. Ocet má v domácnosti široké využití a kromě ekologického čističe je také taková přírodní dezinfekce.
K vyčištění konvice jsou potřeba asi 2 dcl octa, ke kterým přilijeme ještě stejné množství studené vody z vodovodu. Tuto směs dáme do konvice a přivedeme k varu. Konvici je potřeba hlídat, protože horký ocet má tendenci přetéct. Po převaření nechte ocet v konvici ještě dalších 20 až 30 minut působit. Následně roztok vylijte, konvici dobře propláchněte a ještě jednou převařte čistou vodou.
Pokud je konvice opravdu zanesená, vyplatí se vzít houbičku a ještě vlažným roztokem octa a vody spotřebič umýt i mechanicky. Někdy bývá vodní kámen také na víku, ve filtru ústí konvice nebo dokonce z vnější strany. Pokud budete mít pocit, že konvice je octem stále cítit, převařte v ní vodu se šťávou z citronu.
Přirozený čistič i osvěžovač
U citronu ještě zůstaneme. Kyselina citronová totiž působí podobně jako ocet. V samotném citronu jí pro odstranění větších nánosů vodního kamene není dost, nicméně koncentrovaná kyselina v prášku si s ním hravě poradí. Výhodou jejího použití je svěží vůně, kterou bychom u octa hledali jen marně.
Postup je prakticky stejný. Do půl litru obyčejné vody přisypeme dvě až tři lžíce kyseliny citronové v prášku. Ta se dá zakoupit v jakémkoliv supermarketu, případně i ve větší drogerii. Voda se opět přivede k varu a směs se nechá půl hodinu působit. Poté můžeme konvici opět ještě trochu dočistit houbičkou, vypláchnout a ještě jednou vyvařit čistou vodou.
Kyselina citronová funguje rychle, ale zároveň šetrně. Lze ji tak použít i na jiné spotřebiče nebo na citlivější materiály, třeba na kávovary, rychlovarné konvice z nerezu nebo parní žehličky.
Pro silné nánosy zkuste kombinovat
Pokud je vodní kámen starý a silný, můžete přidat i jedlou sodu. Ta pomáhá uvolnit pevnější vrstvy a mírně zpěňuje, což usazeniny mechanicky odlepí od povrchu. K roztoku octa tak přidáme ještě tři lžíce obyčejné jedlé sody. V tomto případě se doporučuje dát octa i vody trochu méně. Tato směs opravdu velmi pění a je dobré se na to připravit a konvici při čištění hlídat.
Jak často konvici odvápňovat?
Četnost odvápňování závisí hlavně na tvrdosti vody v místě bydliště. Jsou lokality, kde stačí konvici odvápnit i jednou za dva měsíce. Jinde je to nutné už po dvou týdnech. Všeobecně je dobré spotřebič sledovat a vyčistit ho tehdy, když je potřeba. To poznáte podle počínajícího bílého nánosu na vnitřní straně konvice. Máte-li skleněnou, první známkou jsou “zaschlé” bílé kapky vody na skle.
Jindy čas na čištění prozradí delší doba ohřívání vody, zvláštní zvuky nebo kousky minerálů v připraveném nápoji. I drobný povlak na dně bychom tak měli řešit hned, protože čím větší vrstva je, tím hůře jde dolů.