Svačinové krabičky končí v odpadkových koších. Češi přecházejí na tuto zdravější variantu pro skladování jídla

     
Hana Smětáková
9. 10. 2025 ▪ 08:38

Chystání svačiny do školy nebo do práce patří do každodenní rutiny většiny z nás. Jen málokdo ale přemýšlí nad tím, do čeho si vlastně svoji svačinu připravuje. Právě materiál nádoby je však rozhodující.

Češi se rozhodují pro zdravější variantu
Češi se rozhodují pro zdravější variantu
Foto: Shutterstock

Většina lidí volí v tomto ohledu plastové nádoby. Jsou lehké, skladné a mimořádně praktické. Odborníci však upozorňují na to, že tento materiál nemusí být pro skladování a následný ohřev jídla ideální variantou. Češi proto postupně přecházejí na zdravější varianty. 

Proč mohou být plastové krabičky problém

Plastové krabičky mohou představovat potenciální problém hned z několika důvodů – zdravotních, ekologických i praktických. 

Týká se to zejména situací, kdy jste zvyklí si svačinu v plastové krabičce nejen nosit s sebou, ale také si v ní jídlo ohřívat v mikrovlnné troubě. V takovém případě totiž může při opakovaném zahřívání dojít k mikroskopickému narušení plastu, a tím pádem uvolňování částic do jídla. Zvlášť rizikový je tento faktor u mastných nebo kyselých jídel, která chemikálie z plastu vytahují rychleji. 

V mnoha domácnostech se lze setkat i s tím, že lidé v rámci úspor opakovaně používají například krabičky od zmrzliny. Tyto obaly jsou však určeny k jednorázovému použití a následné recyklaci. Rychle se opotřebovávají a plast začíná uvolňovat nebezpečné látky. Těmto variantám byste se proto měli obloukem vyhnout. 

Ve skleněných dózách lze jídlo ohřívat , ...

Plast zachytává pachy a skvrny

Další problém plastových krabiček na jídlo spočívá v tom, že tento materiál snadno nasává vůni nebo barvu od jídla. Typickým příkladem mohou být rajčatové omáčky nebo silně kořeněná jídla. Ani při důkladném čištění se však těchto skvrn a zápachu nemusíte zbavit. Uložením mastného a horkého jídla do plastové krabičky navíc ještě zvýšíte uvolňování nebezpečných látek do daného pokrmu. 

Vsaďte raději na alternativu

Není divu, že se mezi Čechy čím dál více hovoří o vhodných alternativách. Mezi ty mohou patřit třeba skleněné dózy. Ačkoliv jsou těžší a při cestě do školy nebo do práce se pronesou, jejich používání je mnohem zdravější. Jsou odolné a ani při ohřevu v mikrovlnné troubě se ze skla neuvolňují žádné škodliviny. 

Pokud přece jen hledáte lehčí variantu na cesty, mohou vás zaujmout nerezové svačinové dózy. Nutno ale podotknout, že tyto modely nejsou vhodné pro použití v mikrovlnné troubě. Proto je třeba v nich uchovávat spíše studené svačiny, případně jídlo před ohřevem umístit do vhodnější nádoby.

Nerezové krabičky jsou vhodné pro přenášení jídla , ...

Trváte na plastu? Vybírejte z vhodných variant

Pokud přece jen trváte na plastových dózách, můžete u nich samozřejmě zůstat. Přesto je však na místě dodržovat určitá bezpečnostní pravidla. Odborníci například doporučují z krabičky vždy před ohřevem sejmout víčko. Pokud je totiž víko pevně uzavřené, vzniká tlak, který jej může deformovat nebo prasknout. 

Při nákupu plastových dóz vybírejte ideálně modely z polypropylenu. Jedná se o tvrdý plast, který je více odolný vůči teplu a pro skladování jídla se proto jedná o nejbezpečnější variantu. Všímat si můžete i toho, zda má daná dóza označení „microwave safe“ (znamená to, že je vhodná do mikrovlnné trouby).

Pamatujte také, že i ten nejlepší plast se časem opotřebuje. Pokud používáte dózy na pravidelné bázi, je třeba je čas od času obměnit. Obecně lze hovořit zhruba o jednom až dvou letech, nicméně vždy závisí na konkrétním stavu. Všímejte si případných známek poškrábání, zmatnění nebo deformace materiálu. Krabičky vyhoďte také v případě, že zaznamenáte zápach, který nelze odstranit.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Svačiny Plastové dózy Ohřev jídla
Zdroj: dumazahrada.cz, kupi.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější