V Evropě se recykluje téměř polovina baterií a akumulátorů. Češi jsou mezi zeměmi EU průměrní

  
Martin Bárta
23. 7. 2020 ▪ 15:43

Státy Evropské unie odevzdají k recyklaci až polovinu všech prodaných baterií a akumulátorů. Špičkou ve sběru je Chorvatsko, Češi patří k průměru.

Baterie
Baterie
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Podle posledních dat Eurostatu je v zemích Evropské unie recyklována až polovina všech prodaných baterií a akumulátorů přenosného typu tedy baterií tužkových, knoflíkových nebo i akumulátorů z mobilních telefonů či automobilů.

Mezi špičku ve zpětném odběru a následné recyklaci těchto baterií patří podle dat statistiků z Eurostatu Chorvati, kteří vytřídí až 96 % baterií což už je opravdu slušné číslo. Chorvatsko je následováno Polskem, které vytřídí 81 %, Lucemburskem to má 69 %, Belgií s 62 % a do první pětky se dostal také náš soused: Slovensko, které vytřídí 58% všech baterií.

Češi se svým tříděním baterií dostali mezi zeměmi EU do průměru se 47 % vytříděných baterií a akumulátorů. V ČR třídění baterií probíhá nejčastěji prostřednictvím kartonových „kontejnerů“ společnosti ecobat umístěných hlavně v obchodních centrech. Recyklace baterií je tedy v ČR v nízké míře i přes to, že domácnosti mají k dispozici přes 20 000 míst kde baterie odevzdat.

Společnost ecobat také umožňuje zdarma zaslat domácnostem krabičku na baterie, aby je bylo možné skladovat a odnést až ve chvíli naplnění boxu. Krabičku je možné zdarma objednat na ecocheese.cz.

Baterie tak z tuzemských domácností často končí v běžném odpadu kde ale nemají co dělat a mohou být velmi nebezpečné pro životní prostředí například při skládkování nebo i spalováním ve spalovnách. Obzvláště nebezpečné v tomto mohou být lithiové baterie u kterých hrozí nebezpečí výbuchu a požáru což je častým problémem právě skládek odpadů, které mohou být tímto způsobem zapáleny a dlouhodobě hořet ve svých spodních vrstvách.

Ekologické organizace tedy v případě nutnosti používání baterií v domácnostech vždy doporučují spíše baterie které lze opakovaně nabít. Počáteční investice do nich je sice dražší ale jsou vždy ekologičtějším a časem i finančně výhodnějším řešením.

Graf recyklace baterií v EU



Zdroj: Eurostat