Uhelná komise doporučí vládě ukončení uhlí v roce 2038, podle ekologů pozdě

  
Martin Bárta
4. 12. 2020 ▪ 11:46

Poradní orgán vlády České republiky - Uhelná komise dnes doporučil vládě termín k ukončení těžby a spalování uhlí v ČR. Rokem, kdy uhlí skončí by se tak mohl stát rok 2038. Podle ekologů je to ale pozdě a uhlí skončí dříve i bez zásahu vlády.

Zámek Jezeří v popředí uhelného dolu
Zámek Jezeří v popředí uhelného dolu
Foto: ivabalk z Pixabay

Uhelná komise, která je od roku 2019 poradním orgánem vlády České republiky a je určena primárně k určení způsobu a termínu ukončení spalování uhlí na území České republiky dnes vládě předložila rok tohoto konce. Podle členů komise by se tak posledním rokem, kdy bude v tuzemsku možné využívat uhlí stal rok 2038.

„Já osobně jsem dnes hlasoval pro dřívější termín, tedy rok 2033, protože si myslím, že bychom měli být co možná nejambicióznější, pokud jde o životní prostředí. A s ohledem na to, že zásadní proměna české energetiky se uděje už do roku 2030, věřím, že by konec uhlí v tom dřívějším termínu byl možný. Vidím, že se skutečně trendy rychle posouvají. Ministerstvo životního prostředí do životního prostředí v následujících 10 letech zainvestuje, včetně do ozelenění energetiky, 300 miliard korun a další stovky miliard korun zainvestuje Ministerstvo průmyslu, což odchodu od uhlí významně pomůže. I proto jsem byl pro ambicióznější termín, věřím totiž, že samovolný přerod české energetiky v důsledku investic, ale také ceny emisní povolenky, bude ve skutečnosti rychlejší a bude se blížit více tomu ambicióznějšímu modelu. Někdo tomu říká evoluce, někdo revoluce, každopádně obojí jsem dnes mým hlasováním podpořil,“ uvedl dnes ministr životního prostředí Richard Brabec.

Podle ekologů skončí uhlí dříve

Podle zástupců ekologických organizací, které dlouhodobě kritizují pasivní postup politiků k ukončení „doby uhelné“ je ale stanovený termín v roce 2038 už pozdě. Jak ekologové informují, uhlí v nejbližších deseti letech nejspíše nebude ekonomicky výhodné ani pro těžaře a ani pro firmy, které jej využívají k energetickým účelům.

Cena uhlí na trzích totiž dlouhodobě klesá i díky stále větší poptávce po obnovitelných zdrojích energie a postupnému zavírání starých uhelných elektráren jejichž provozovatelům už se další investice do jejich modernizace tak, aby splňovaly stále přísnější normy na emise nevyplatí.

Zástupci ekologických organizací tak už vyzvali vládu aby stanovený termín odmítla a stanovila bližší datum konce uhlí v České republice. Proti usnesení Uhelné komise hlasovali zástupci ekologických organizací Jiří Koželouh a Jan Rovenský. Jak již bylo uvedeno, rozhodnutí se zdržel i ministr Richard Brabec, který podporuje ukončení v roce 2033.

Výstavba bloku Dukovan není podmínkou pro ukončení uhlí

Ekologové zároveň odmítají, že by konec uhlí byl v tuzemsku možný jen za podmínky výstavby nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Podle provozovatele energetické sítě – ČEPS je totiž možný konec uhlí už v roce 2033 a to i bez podmínky spuštění nového reaktoru.

Ukončení využívání uhlí jako energetického zdroje je nutné i pro splnění podmínek Pařížské klimatické dohody, která stanovuje podmínky pro udržení globální teploty minimálně pod 1,5 °C ve srovnání s předindustriální dobou. Podle průzkumu agentury Focus, Marketing & Social Research, který si nechalo vypracovat Hnutí DUHA souhlasí 60 % dotázaných obyvatel s postupným ukončením těžby a spalování uhlí. Svůj nesouhlas s ukončením projevilo 21 % dotázaných. Průzkum ukázal i na to, že téměř 80 % lidí si myslí, že by se měly zvýšit investice do obnovitelných zdrojů energie.




Zdroj: MZP, HD