EnergoZrouti.cz

Tepelné čerpadlo? Děkuji, nechci. Zájem o tepelná čerpadla se výrazně propadl

     
Martin Bárta
18. 7. 2024 ▪ 15:31

Prodej tepelných čerpadel se v loňském roce výrazně propadl. Podle dat evropské asociace jde dokonce o první zastavení růstu po deseti letech. Lidé nadále nemají o tepelná čerpadla zájem, i kvůli vysokým cenám.

O tepelná čerpadla není zájem, ukazují to data z prvního poklesu prodejů za deset let
O tepelná čerpadla není zájem, ukazují to data z prvního poklesu prodejů za deset let
Foto: Unsplash

Tepelné čerpadlo? Děkujeme, nechceme. Přesně tak nějak by se dala popsat situace na trhu s tepelnými čerpadly v loňském roce. Ten totiž oproti předchozímu roku zaznamenal obrovský pád ve většině zemí EU s výjimkou Německa, kde se naopak prodeje výrazně zvyšují už delší dobu. Nezájem o tepelná čerpadla je ale velký problém i pro strategii Evropské komise ve snižování emisí z budov.

Nejnovější data, která zveřejnila evropská asociace tepelných čerpadel EHPA (European Heat Pump Association), ukazují, že zájem o tepelná čerpadla se meziročně výrazně propadl.

V loňském roce se totiž v zemích Evropské unie prodalo „pouhých“ 3,02 milionu tepelných čerpadel, což je meziroční pokles o 6,5 procenta a zároveň první zastavení každoročního růstu prodejů po deseti letech.

Tepelná čerpadla jsou přitom sázkou EU na odchod od fosilních paliv a snížení závislosti na zemním plynu nejen z ruských zdrojů.

V současnosti to ale vypadá, že plány nastavené Evropskou komisí pro rok 2030 nebudou dodrženy. EU by totiž na konci dekády chtěla mít nainstalováno asi 45 milionů tepelných čerpadel. Těch je nyní ale jen 23,96 milionu a pokud zůstane trend růstu v současném tempu, bude jich do roku 2030 asi o 25 procent méně, než bylo v plánu.

To by tak zřejmě mohlo ohrozit plány EU na rychlé snižování emisí CO2, které v případě vytápění a chlazení budov mají výrazný podíl na celkovém množství emisí.

„Poslední záchranou“ trhu s tepelnými čerpadly tak nadále zůstává Německo, kde se loni prodalo 360 tisíc kusů tepelných čerpadel, což byl oproti předchozímu období nárůst o více než polovinu. Německo tak nadále patří na špičku zemí, které rychleji odcházejí od fosilních paliv a preferují obnovitelné zdroje. Pro splnění cílů EU ale bude nutné zapojení i zbytku zemí evropské sedmadvacítky.

Zájem o pořízení tepelného čerpadla je v EU stále nízký i přes to, že v mnoha zemích, včetně Česka, jsou na jejich pořízení poskytovány dotace. Mnoho domácností se totiž obává jak efektivního fungování tepelných čerpadel ve starších domech, tak i vysokých nákladů na energie.

Přes to, že je domácnostem poskytována dotace, může se totiž částka za pořízení tepelného čerpadla vyšplhat do stovek tisíc korun, což je pro velkou část domácností nedostupné.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Tepelná čerpadla EU Evropská unie Obnovitelné zdroje Tepelné čerpadlo


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.