EnergoZrouti.cz

„Tepelné čerpadlo? Nikdy!” říká čtenář Petr

  
Tomáš Jelínek
14. 3. 2024 ▪ 09:24

„Rád bych tak řekl, že tepelné čerpadlo bych si už nikdy nepořídil, nejsem si ale jistý, zda je to vůbec do budoucna možnost,” říká v našem rozhovoru Petr, kterému se náklady na energie kvůli tepelnému čerpadlu zdvojnásobily.

Tepelné čerpadlo je ekologická ale někdy velmi drahá volba
Tepelné čerpadlo je ekologická ale někdy velmi drahá volba
Foto: Unsplash

Tepelná čerpadla se stále více stávají jedinou alternativou pro náhradu dosluhujících kotlů na tuhá paliva v mnoha domácnostech. Ačkoliv jejich instalace v mnoha případech zajistí čistší ovzduší a snadnější provoz, objevují se s jejich rozšiřováním i potíže. To ukázal už příklad našeho čtenáře Josefa v článku ze začátku února. Po jeho zveřejnění se nám ozval další čtenář, který se o zkušenost s tepelným čerpadlem podělil.

Dobrý den, Petře. Děkujeme, že jste si na nás našel čas. Mohl byste nám říct, co vás vedlo k rozhodnutí instalovat tepelné čerpadlo?
Dobrý den. No, když jsme přemýšleli o vytápění domu, chtěli jsme něco, co by bylo jak úsporné tak ekologické a nebylo během pár let zakázáno tak, jak o tom neustále píší noviny. Nakonec byl výběr tepelného čerpadla jednoduchý – možností totiž příliš není.

To zní jako rozumná volba. Jaké byly vaše první dojmy po instalaci tepelného čerpadla?
Na začátku jsem byl celkem nadšený. Myslel jsem si, že to bude super věc, že ušetřím trochu peněz a budu mít o něco ekologičtější způsob vytápění. Ale pak se začaly objevovat problémy.

Jaké problémy jste začal pozorovat?
No, hlavně to bylo dost šílené zvýšení účtů za elektřinu. To mě fakt překvapilo. Předtím jsem měl nějaké představy, že se účty za vytápění sníží, ale to se nestalo. A teď jsem vážně přemýšlel, jestli to byla správná volba.

To zní nepříjemně. Myslíte si, že vysoká spotřeba elektřiny byla hlavním důvodem vašich obav, zda bylo tepelné čerpadlo dobrou volbou?
Jo, asi jo. Ale bylo to i s těma technickýma problémama, co s tepelným čerpadlem přišly. Měl jsem s tím opravdu starosti, a to nejen kvůli penězům. Servis dřívějšího kotle byl totiž téměř nulový, během víc jak 15 let jeho provozu a vše šlapalo, jak mělo. U tepelka se ale první problémy projevily už v prvním roce.

Měl jste nějaké další problémy s tepelným čerpadlem?
Bohužel ano ale šlo o problém samotného tepelného čerpadla, které dodavatel vcelku brzy odstranil. Nechtěl bych tak příliš paušalizovat a označit hned všechna tepelná čerpadla za špatná po technické stránce, problém totiž může být jen u nás. Ale víte, teď, když se nad tím zpětně zamýšlím po všech těch starostech a zaplacených účtech za elektřinu, lituji, že jsme se pro to vůbec rozhodli.

Přemýšlíte teď nad alternativními možnostmi vytápění, nebo se chystáte pokračovat s tepelným čerpadlem?
Na naše finanční možnosti byla instalace tepelného čerpadla i přes použitou dotaci dost drahá záležitost, přejít na jiný zdroj vytápění tak není zase až tak jednoduché. Když se ale člověk podívá, jaké jiné možnosti jsou jako nějaké elektrokotle nebo plyn, zjistí, že tepelné čerpadlo asi nakonec pro dům naší velikosti (180 m2) zůstává jedinou volbou. Rád bych tak řekl, že tepelné čerpadlo bych si už nikdy nepořídil, nejsem si ale jistý, zda je to vůbec do budoucna možnost.

Co byste poradil ostatním lidem, kteří uvažují o instalaci tepelného čerpadla?
Určitě bych jim řekl, aby pečlivě zvážili všechny možnosti a získali co nejvíce informací předtím, než udělají konečné rozhodnutí. Aby si byli jistí, že to je opravdu ta správná volba pro ně. Pro někoho totiž třeba plyn i v domě může vyjít výrazně levněji.

Děkuji vám, Petře, za váš čas a otevřenost.

Máte i vy zkušenost s tepelným čerpadlem o kterou se chcete podělit? Napište nám na redakce@energozrouti.cz




Štítky: Tepelná čerpadla Vytápení Obnovitelné zdroje Tepelné čerpadlo Rozhovor