EnergoZrouti.cz

„Dnes už bych si tepelné čerpadlo v žádném případě nepořídil,“ říká čtenář Josef který lituje pořízení tepelného čerpadla

  
Martin Bárta
7. 2. 2024 ▪ 15:03

Tepelné čerpadlo se může v mnoha případech výrazně prodražit. Své o tom ví náš čtenář Josef, který popsal své trable s tepelným čerpadlem, kterým nahradil plynový kotel. Dnes už by si raději pořídil použitý kotel na uhlí než tepelné čerpadlo.

Chodit bez ponožek je při použití tepelného čerpadla velký luxus, říká Josef
Chodit bez ponožek je při použití tepelného čerpadla velký luxus, říká Josef
Foto: Unsplash

Při hledání náhrady za dosluhující kotel na tuhá paliva či na plyn v posledních letech mnoho domácností zjišťuje, že pokud chtějí mít jistotu provozu i v dalších letech, existuje téměř jediné jisté řešení, kterým je tepelné čerpadlo. To je sice v mnoha případech skvělým řešení, jak zajistit nový zdroj vytápění, který je navíc ekologický – stále častěji ale s jeho provozem domácnostem vznikají velké náklady.

To ukazuje i případ pana Josefa, ten stejně jako další lidé oslovili naší redakci se svým příběhem odchodu od kotle na uhlí, který se porouchal dříve než rodina očekávala. Ačkoliv byl Josef s kotlem spokojen, musel vyhledat náhradu, která zajistí tepelnou pohodu v jeho zatepleném domě.

Díky tomu, že Josef po vnější rekonstrukci domu, která byla spojena se zateplením chystal také rekonstrukci vnitřních prostor v některých místnostech, počítal společně s instalací tepelného čerpadla i s instalací podlahového vytápění v kuchyni a obývacím pokoji. Právě to je také při využívání tepelného čerpadla nejlepší řešení pro vytápění, které příjemně prostupuje od podlahy.

Ačkoliv by se tak dům rodiny pana Josefa mohl zdát jako ideální pro instalaci tepelného čerpadla a Josef to tak ze začátku po tom, co se s manželkou na jeho pořízení domluvili, viděl, současná situace je úplně jiná.

„Dnes už bych si tepelné čerpadlo v žádném případě nepořídil. Na začátku mi to celé přišlo jako dobrý nápad, když už do výměny kotle musím investovat, tak si tepelným čerpadlem zajistím jeho levný provoz díky levné elektřině a zároveň nebudu muset řešit všemožné zákazy, které se na jiné kotle chystají,“ uvádí Josef s tím, že tahle představa byla dost bláhová.

Samotné pořízení a instalace tepelného čerpadla přitom podle Josefa bylo velmi jednoduché. Vše totiž zařizovala firma, kterou dle recenzí na internetu považovali za významného hráče na trhu, což pravděpodobně je. Firma mimo samotné instalace zařizovala i dotace, které podle propočtů obchodního zástupce výrazně snižovaly návratnost celého projektu.

„Tepelné čerpadlo nám firma dokončila na konci září, přičemž technik nám opravdu profesionálně předvedl veškeré nastavení a provedl konfiguraci. Následující vcelku teplé měsíce tak byly ve znamení seznamování se s novým tepelkem, který pro mě jako technického hračičku nabízel příjemnou zábavu. První měsíce jsem také zkoumal spotřebu elektřiny, která se samozřejmě zvýšila, ale nešlo o nijak dramatické navýšení, z čehož jsem měl radost,“ říká Josef.

Velký problém ale podle Josefa nastal při příchodu silnějších mrazů, kdy se spotřeba tepelného čerpadla enormním způsobem zvýšila. Vyšší náklady oproti kotli na uhlí, které na vytápění domu vydrželo většinou téměř celou sezónu sice Josef očekával, tak velký nárůst byl ale i pro něj překvapením.

„Jako první reakci jsem tak výrazně snížil teplotu vody a tím i teplotu v místnostech v celém domě. Představa manželky o tom, jak bude moci v obýváku nebo v kuchyni, kde máme topení v podlaze chodit bez ponožek tak rázem padla, což mírně zhoršilo pohled ženy na tepelné čerpadlo, které jsem doma prosazoval. Přes výrazné snížení teploty v domě, která se v zimních dnech pohybuje už okolo 18 °C jsme ale stále spotřebovávali něco mezi 40 – 45 kWh elektřiny každý den. To se s růstem cen elektřiny výrazně projevilo i v rodinném rozpočtu,” říká Josef.

„Když jsem se podíval na spotřebu elektřiny za poslední měsíc, bylo mi jasné, že to musím řešit co nejdříve. Jako první mě tak napadlo, že může být s tepelným čerpadlem nějaký problém, a tak jsem kontaktovat dodavatele. Ten se nejdřív k problémům neměl a na infolince mě operátorka vždy jen odbyla tím, že to je v pořádku. Když jsem následně zadal reklamaci, po dvou měsících přijel servisní technik, který k celému problému konstatoval podobně jako operátorka – to se prostě stává,“ reaguje Josef už trochu rozhořčeně.

Josefova rodina se tak musela oproti dřívějšímu vytápění kotlem na uhlí výrazně uskromnit, co se tepelného komfortu týká. Celé rodině už je také jasné, že sliby obchodního zástupce o rychlé návratnosti a nízké ceně byly s narůstajícími cenami elektřiny jen fráze, kterými chtěl prodat a získat provizi.

Dnes bohužel pan Josef lituje pořízení tepelného čerpadla s tím, že si měl raději pořídit nějaký vyřazovaný kotel na uhlí a pokračovat ve vytápění uhlím, dokud mu to nebude úplně zakázáno. Svůj účet za elektřinu se nyní snaží snižovat alespoň využíváním krbových kamen v průběhu topné sezóny.




Štítky: Tepelné čerpadlo Vytápění Ekologie Obnovitelné zdroje Topení