Společnost JCB představila první bagr na světě, který je poháněný vodíkem

  
Martin Bárta
8. 8. 2020 ▪ 07:00

Britská společnost JCB představila světový unikát - bagr poháněný vodíkovým palivem. JCB tak ukazuje, že i obor jako stavebnictví se připravuje na bezemisní provoz.

JCB bagr na vodík
JCB bagr na vodík
Foto: JCB

Britská společnost JCB zabývající se výrobou těžké stavební a manipulační techniky představila unikátní světovou novinku – stavební bagr poháněný vodíkovým palivem. Společnost tak ukazuje, že i stavebnictví patří mezi obory myslící na budoucnost.

V současné době téměř neexistuje obor lidské činnosti, do kterého by nějakým způsobem nezasahovala snaha o redukci vzniku skleníkových plynů a dopadů na globální oteplování. Výjimkou tak v současnosti už není ani stavebnictví.

To, že se ve stavebnictví testují nové materiály ale i stavby, které mají být úspornější a ekologičtější není žádná novinka. Bagr na bezemisní pohon a to rovnou vodík už je ale úplně něco nového a právě ten nyní představila společnost JCB.

JCB inovuje i současné dieselové motory

Nový 20 tunový bagr už společnost testovala 12 měsíců ve svém zkušebním lomu, kde prochází testy všechny její nové produkty před tím, než je uvede do prodeje. Bagr díky reakci kyslíku a vodíku v palivových článcích vytváří elektrickou energii, kterou pohání elektromotory. Jediným odpadním produktem bagru je tak voda.


Společnost se na ekologické stroje zaměřuje stále více, před nedávnou dobou také představila elektrický vysokozdvižný vozík JCB 30–19E. Jelikož jsou ale v současnosti stále nejprodávanějšími stroji ty poháněné dieselovým motorem, pustila se společnost i do jejich inovace. Současné motory tak plní emisní normy EU a navíc se snížili emise skleníkového plynu – oxidu uhličitého o více než polovinu.




Zdroj: JCB