EnergoZrouti.cz

Solární energie je pro mnoho lidí stále plná mýtů. Co je pravda a co ne?

     
Tomáš Jelínek
27. 7. 2024 ▪ 08:43

Energie ze slunce každým rokem roste a přibývá na popularitě. Mezi mnoha lidmi ale i nadále kolují mýty, které jejímu rozvoji příliš nepomáhají. Co všechno o výrobě elektřiny ze slunce je fikce?

Mýty kolem fotovoltaiky, co už dnes opravdu není pravda?
Mýty kolem fotovoltaiky, co už dnes opravdu není pravda?
Foto: Unsplash

Solární energie se stala jedním z nejrychleji rostoucích zdrojů obnovitelné energie na světě. Přestože je stále populárnější, kolem ní koluje mnoho mýtů a dezinformací. Přestože se fotovoltaické systémy produkují obnovitelnou energii stále rychleji rozšiřují, panuje mezi lidmi i nadále mnoho mýtů, které se ovšem nezakládají na realitě. Zde je deset z nich:

1. Solární panely fungují pouze za slunečného počasí

Fikce. Solární panely generují elektřinu, i když je oblačno. Přestože je jejich účinnost vyšší za jasného slunečného dne, mohou stále produkovat elektřinu i za méně ideálních podmínek. Některé panely jsou navíc navrženy tak, aby lépe využívaly rozptýlené světlo.

2. Solární panely jsou příliš drahé

Fikce. Cena solárních panelů dramaticky klesla v posledních deseti letech. Díky technologickému pokroku a masové výrobě se náklady na instalaci solárního systému staly dostupnějšími pro domácnosti i firmy. Navíc existují dotační programy jako například Nová zelená úsporám, které mohou výrazně snížit počáteční investici.

3. Solární panely se nevyplatí v chladnějších klimatických podmínkách

Fikce. Solární panely jsou účinné i v chladnějších klimatických podmínkách. Ve skutečnosti může být jejich účinnost vyšší v chladném počasí, protože extrémní horko může snížit jejich výkon. Země jako Německo, která má méně slunečných dnů než mnoho jiných zemí, je jedním z lídrů v solární energii.

4. Výroba solárních panelů spotřebuje více energie, než kolik generují

Fikce. Solární panely během své životnosti generují mnohem více energie, než kolik bylo potřeba k jejich výrobě. Výzkumy ukazují, že energetická návratnost solárních panelů může být méně než dva roky, zatímco jejich životnost je často přes 25 let.

5. Solární panely vyžadují hodně údržby

Fikce. Solární panely jsou téměř bezúdržbové. Většina moderních solárních systémů je navržena tak, aby vydržela desítky let s minimální údržbou. Pravidelné čištění a kontrola připojení jsou většinou postačující.

6. Solární energie je nespolehlivá

Fikce. Moderní solární systémy jsou velmi spolehlivé. Baterie a další technologie umožňují ukládání přebytečné energie pro pozdější použití, což zajišťuje stabilní dodávky elektřiny i během noci nebo oblačných dnů. Navíc lze solární energii kombinovat s dalšími zdroji obnovitelné energie pro maximální spolehlivost.

7. Solární panely zhoršují estetiku domů

Fikce. Design solárních panelů se v posledních letech výrazně zlepšil. Dnes jsou k dispozici panely, které lze snadno integrovat do střechy domu, a dokonce i panely, které vypadají jako běžné střešní tašky. Tím se zmenšuje estetický dopad a zvyšuje atraktivita solární energie pro majitele domů.

8. Solární energie je jen pro bohaté

Fikce. I když byly solární panely dříve dražší, dnešní ceny a finanční pobídky umožňují širokému spektru lidí využívat solární energii. Mnoho poskytovatelů nabízí také programy financování, které činí solární energii dostupnější pro všechny.

9. Solární energie nemůže pokrýt všechny energetické potřeby domácnosti

Fikce. Správně navržený a instalovaný solární systém může pokrýt všechny nebo většinu energetických potřeb domácnosti. Kombinace solárních panelů s bateriovými systémy a dalšími energeticky účinnými technologiemi umožňuje maximalizovat využití solární energie.

10. Solární panely znečišťují životní prostředí

Fikce. Přestože výroba solárních panelů zahrnuje použití určitých materiálů a energií, jejich celkový ekologický dopad je mnohem nižší než u tradičních fosilních paliv. Po instalaci solární panely neprodukují žádné emise skleníkových plynů a pomáhají snižovat celkovou uhlíkovou stopu.

Solární energie je jedním z klíčových řešení pro udržitelnou budoucnost. S tím, jak se technologie neustále zlepšuje a náklady klesají, stává se solární energie stále dostupnější a spolehlivější volbou pro jednotlivce i společnosti. Právě dezinformace, které se kolem solárních a fotovoltaických systémů šíří ale mnohdy brání rychlejšímu rozšiřování těchto systémů efektivní obnovitelné energie.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Solární energie Fotovoltaika Obnovitelné zdroje Solární panely Fotovoltaické panely Elektřina Energetika


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.