Tento jednoduchý trik změní chuť kávy k nepoznání. Stačí změnit teplotu vody a je lepší než v 5* hotelu

     
Monika Brešťanská
29. 9. 2025 ▪ 19:59

Možná netušíte, jak málo stačí k tomu, aby byla chuť kávy radikálně jiná. Nejde o exotické přísady ani o speciální přístroje, klíčem může být i obyčejná změna teploty. Pokud ji zvládnete správně, váš šálek dokáže soupeřit s těmi z luxusních hotelů.

Stačí změnit teplotu vody a je lepší než v 5* hotelu
Stačí změnit teplotu vody a je lepší než v 5* hotelu
Foto: Shutterstock

Většina lidí připravuje kávu spíše od oka. Prostě ji jen zalijí horkou vodou, aniž by řešili detaily. Káva je ale jemná a citlivá věc: když voda spálí jemné aromatické složky, zůstane jen nepříjemná hořkost nebo mdlost. Když je voda příliš studená, zase nerozvine to nejlepší, co zrno umí nabídnout. Správná příprava kávy ale spočívá i v dalších krocích, na které nesmíme zapomínat. 

Teplota vody je při přípravě kávy zásadní , ...

Ideální teplota vody je překvapivě vysoká

Jedním z nejcitlivějších prvků přípravy kávy je právě teplota vody. Pokud překročíte ideální rozpětí, část aroma se spálí. A pokud zůstanete pod ním, káva zůstane mdlá, kyselá nebo nedostatečně extrahovaná. V praxi se za optimální teplotu bere rozmezí 90–96 °C. To potvrzuje i odborný článek v Barista Magazine, který uvádí, že ideální teplota pro nejlepší rozvinutí chutí i vůně kávy je právě při těchto teplotách.

Co se stane, když teplota vyskočí nad tuto hranici? Voda začne zdůrazňovat látky, které dávají kávě hořkost, namísto aby se soustředila na jemné aromatické esence. Naopak při příliš nízké teplotě se některé chutě ani nevyextrahují a z nápoje je bledá káva s kyselou pachutí.

V rozhovoru pro Český rozhlas Brno barista Adam Neubauer varuje před spálením. Říká, že káva není mléko, aby zkysla. Kyselost sama o sobě podle baristy nemusí být vada, spíše je to otázka správné extrakce. Neubauer zdůrazňuje, že čerstvost zrn a mletí těsně před přípravou jsou stejně důležité jako teplota vody. 

Důležité je i mletí kávy, ve špatném mlýnku se káva spálí , ...

Trik s vodou pro nejlepší chuť

Trik, který dokáže chuť úplně změnit, je jednoduchý. Nechte vodu po varu chvíli odstát. Jakmile voda dosáhne bodu varu, vypněte konvici nebo plotýnku a nechte ji stát 20 až 30 sekund mimo zdroj tepla. Tím se dostane teplota zhruba na 92–94 °C, což je vynikající rozmezí pro většinu metod přípravy.

Podle profesionálů z řad baristů je při domácí přípravě kávy důležité zvolit i správná a kvalitní zrna. Zapomeňte raději na kávu ze supermarketu a zavítejte do blízké pražírny nebo kavárny, která se zaměřuje také na prodej zrnkové kávy na váhu. V kavárně vám zrna i namelou na požadovanou velikost dle vašeho oblíbeného způsobu přípravy. 

Kromě teploty vody je důležitá i samotná voda. Vysoký obsah minerálních látek ve vodě může rychle pokazit chuť i těch nejlepších zrn. Ideální je tak převařovat filtrovanou vodu.

Prémiový šálek kávy krok za krokem

Teplota je zásadní, ale není jediná. I nejlepší voda a teplota mohou zklamat, pokud ostatní prvky nebudou fungovat. Na co dalšího je tedy třeba dát pozor?

Čerstvost a mletí zrn – Barista v rozhovoru zdůrazňuje, že káva musí být čerstvě upražená, ideálně ne starší šesti měsíců, a že mletí by mělo probíhat těsně před přípravou. Upozorňuje také, že pokud máte zrno, které bylo pěstováno i praženo pečlivě, dostanete mnohem lepší základ pro šálek.

Kvalita vody a její úprava – Voda tvoří většinu nápoje, a pokud obsahuje nepříjemné minerály, chlor nebo je příliš tvrdá, ovlivní chuť i kávovar. Doporučuje se filtrovaná voda s vyváženým obsahem minerálů.

Poměr kávy, hrubost mletí a čas extrakce – Pokud zvýšíte teplotu, kratší čas extrakce bude vhodnější. Pokud snížíte teplotu, musíte upravit hrubost mletí nebo prodloužit kontakt vody se zrnem. Důležitý je i výběr mlýnku. Nekvalitní mlýnky mohou při mletí kávu spálit a zničit tak její chuť.

Předehřátí šálku – Baristé doporučují si před přípravou kávy nechat nahřát šálek. Pokud se horký nápoj nalévá do studeného hrnku, rychle chládne a výsledek tak nemusí být podle představ.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Káva Gastronomie Tipy
Zdroj: brno.rozhlas.cz, trendwatcher.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější