Jídlo v lednici vám už nikdy nezplesniví. Stačí dát do misky tajnou ingredienci z kuchyně

     
Martina Minaříková
29. 9. 2025 ▪ 18:35

Zápach linoucí se po otevření z lednice rozhodně nevěstí nic dobrého. Pravděpodobně za ním bude (polo)zapomenutá potravina, jež už začala jevit první známky plísně. Podobnou situaci asi zažil každý z nás. Přitom k ní vůbec docházet nemusí. Stačí se inspirovat a použít obyčejnou misku a ingredienci, kterou máte doma určitě všichni.

Zápach zkažených potravin se může rozšířit do celé ledničky.
Zápach zkažených potravin se může rozšířit do celé ledničky.
Foto: Shutterstock

I když se o svůj spotřebič poctivě staráte a dopřáváte mu pravidelnou údržbu, může se stát, že vám v jeho zadním koutku zplesniví nějaký zapomenutý kousek potravin. Nepříjemný zápach se posléze může rozšířit po celé lednici, ze které se rázem stane nevábné prostředí. Do pořádku ho ovšem dáte za pomoci jednoduchých triků a ingrediencí, které povětšinou máte doma ve spíži či na poličce. Na mysli máme jedlou sodu, aktivní uhlí a obyčejné papírové utěrky.

Mistr v pohlcování pachů

Jedlou sodu se rozhodně vyplatí doma mít, jelikož platí za takového univerzálního pomocníka v domácnosti. Čistí, odmašťuje, poradí si se zašlou špínou i skvrnami na oblečení či ubruse. Pokud se ji ovšem rozhodnete umístit do lednice, promění se v důsledného pohlcovače pachů. Soda totiž umí neutralizovat pachy, které by se jinak v uzavřeném prostoru lednice nepříjemně šířily.

Jak na to? Není na tom nic složitého – nachystejte si obyčejnou misku, sáček s jedlou sodou a lžičku. Naberte zhruba 3 polévkové lžíce sody, přesypte je do misky a tu umístěte do lednice. Během několika hodin se soda začne činit a vtahovat do sebe pachy z okolí. Mějte ovšem na paměti, že soda neúčinkuje věčně. Jakmile se „nasytí“, přestane trik fungovat. Proto si hlídejte, abyste jednou za měsíc vždy dávku vyměnili za novou

Jedlá soda platí v domácnosti za univerzálního pomocníka. , ...

Pro silné pachy

Někdy je však i jedlá soda krátká. Jedná se hlavně o situace, kdy v lednici uchováváte třeba ryby, zrající sýry nebo cibuli. Zkrátka velmi aromatické potraviny, které jsou velmi výrazné už za čerstvého stavu, natož pak v době dalece překračující jejich trvanlivost. Účinky sody jsou v tomto případě slabé, proto byste měli sáhnout po silnějším kalibru v podobě aktivního uhlí.

Možná ho znáte z lékárny nebo z doby, kdy jste se vy či někdo z vaší rodiny potýkal se žaludečními obtížemi. Obdobně vlastně funguje i v lednici. Jen kromě potíží s trávicí soustavou vyřeší nepříjemný zápach uvnitř spotřebiče. Povrch aktivního uhlí totiž tvoří velké množství drobných pórů, které do sebe vstřebávají pachy i těkavé látky. Jakmile misku s ním umístíte na poličku v lednici, ihned do sebe začne nasávat nepříjemné vůně. Navíc na sebe dokáže navázat i některé látky, které urychlují kažení potravin. Ty tak vydrží déle čerstvé.

Ovšem podobně jako jedlá soda má i aktivní uhlí omezenou životnost. Jakmile se jeho póry zaplní, přestane fungovat. Opět je proto důležité myslet na jeho pravidelnou obměnu, v tomto případě v řádu několika týdnů.

Trik proti vlhkosti

Je všeobecně známé, že zelenina v lednici se potýká ani ne tak s trvanlivostí, jako spíš s vlhkostí. Mnoho nových ledniček už dokonce nabízí zvláštní zásuvky určené právě pro ovoce a zeleninu, u kterých výrobci garantují snížení vlhkosti. Pokud ovšem patříte mezi majitele spotřebiče, jenž takovou výhodu nemá, musíte si poradit jinak. Naštěstí to není tak složité.

Stačit vám k tomu budou klasické papírové kuchyňské utěrky. Než zeleninu uložíte do skladovací misky či krabičky, vyložte ji utěrkami. Použít můžete klidně několik vrstev. Jste-li zvyklí zeleninu dávat přímo do zásuvky, vyložte utěrkami dno té zásuvky. Utěrky se posléze postarají o přebytečnou vlhkost a přispějí k vytvoření ideálního prostředí pro skladování zejména listové zeleniny, ovoce nebo bylinek.

Výsledek můžete pozorovat už za několik dní. Čerstvý salát a papriky, šťavnaté jahody, čerstvé bylinky, které nevadnou – radost pohledět i ochutnat. Také v tomto případě utěrky samozřejmě nevydrží věčnost. Je důležité je pravidelně měnit, jakmile zvlhnou, logicky ztrácí svou účinnost.

Správné skladování potravin je důležité. , ...

Na správném skladování záleží

Problémům s nepříjemným zápachem v lednici se dá předejít rovněž prostřednictvím správného skladování potravin. V ideálním případě by všechny potraviny měly být uloženy ve skleněných nebo plastových dózách s dobře uzavíratelnými víčky. Jen tak docílíte toho, že se jednotlivé vůně potravin nebudou v lednici navzájem míchat. Naopak použití igelitových sáčků příliš dobrým řešením není, jelikož se potraviny v nich rychleji kazí a přispívají právě k šíření nepříjemného zápachu.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Zápach z lednice Jak se ho zbavit Tipy a triky
Zdroj: ireceptar.cz, enviweb.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější