Rychlý konec investic do ropy může přivolat sociální nepokoje, varuje šéf největší těžařské firmy

  
Martin Bárta
7. 12. 2021 ▪ 17:13

Šéf největší ropné společnosti na světě varuje před sociálními nepokoji, které by mohl způsobit rychlý přechod na obnovitelné zdroje energie. Jeho varování by ale mohla být jen snaha o ochranu ekonomiky ropné velmoci.

Pumpa pro těžbu ropy v Kanadě
Pumpa pro těžbu ropy v Kanadě
Foto: David Thielen on Unsplash

Světové banky ve stále větší míře zohledňují při svých investicích i to, zda jde o projekt, který nebude mít velké dopady na životní prostředí. A právě to nutí velké světové korporace přehodnocovat své plány, které nejsou tak úplně zelené. Před rychlou redukcí investic do fosilních paliv ale varuje šéf největšího světového těžaře ropy.

Sociální nepokoje nebo pouze snaha o udržení příjmů z ropy?

Jak prohlásil šéf ropného giganta ze Saudské Arábie – Saudi Aramco Amin Nasser, světoví lídři by v následujících letech měli i nadále podporovat projekty, které investují do fosilních paliv. A právě to by mělo platit i pro bankovní domy, které se začínají od projektů využívajících uhlí nebo ropu ve velké míře distancovat.

Podle Nassera by ale rychlé snížení investic do fosilních paliv mohlo vyvolat nekontrolovatelnou inflaci. Následkem toho by pak došlo i k rozsáhlým sociálním nepokojům. Prohlášení šéfa Saudi Aramco tak přichází ve chvíli, kdy většina světových velmocí začíná tlačit producenty ropy, zemního plynu a uhlí na zrychlení přechodu k čistým zdrojům energie.

Slova ředitele největší světové ropné společnosti vlastněné přímo Saudskou Arábií ale nemusí být z bližšího pohledu nijak nečekané. Saudská Arábie má totiž druhé největší zásoby ropy na světě a její velmi bohatá ekonomika je na ropě založená. Dramatické snížení příjmů z ropy by tak mohlo mít pro zemi velké ekonomické i sociální důsledky. Tlaky na udržení pozice ropy ve světě jsou tak pro zemi stále jednou z možností, jak držet ekonomiku pohromadě.

Země ale s útlumem ropy z části počítá a tak se v posledních letech stále více objevují nové projekty a plány, které by měly podpořit i obnovitelné zdroje energie. Díky poloze země je tak možné, že bude v příštích desetiletích velkou část své spotřeby pokrývat z energie vyrobené v solárních parcích.




Štítky: Ropa Fosilní paliva Saudi Aramco Saudská Arábie
Zdroj: CNBC