EnergoZrouti.cz

Nešťastní majitelé elektrických Tesel. Jejich ojetá vozidla nikdo nechce koupit

  
Martin Bárta
23. 1. 2024 ▪ 09:24

Americká automobilka Tesla stále více hází klacky pod nohy majitelům svých elektromobilů. Cena nových vozidel značky totiž jen za poslední rok dramaticky klesla a majitelé stávajících vozidel tak řeší dilema: prodat výrazně pod cenou nebo si vozidlo raději nechat.

Prodat ojetou Teslu není nic jednoduchého
Prodat ojetou Teslu není nic jednoduchého
Foto: Unsplash

V posledních měsících se majitelé vozidel Tesla potýkají s neočekávaným a nepříjemným jevem – obtížemi při prodeji svých ojetých vozů. Tato situace má kořeny v klesajících cenách nových vozidel Tesla, což vyvolává otázky týkající se hodnoty těchto vozů. Tento trend nejenže rezonuje v komunitě majitelů Tesly, ale také vyvolává debaty o budoucnosti trhu s elektrickými vozidly.

Politika amerického elektromobilového giganta Tesla pod vedením miliardáře Elona Muska sice stále má velké množství fanoušků, samotní majitelé elektromobilů z ní ale příliš radost nemají. Ti, kteří ještě před několika lety koupili některý z modelů značky totiž nyní musejí prodávat svůj vůz výrazně pod očekávanou cenou, pokud jej chtějí vyměnit například za modernější model.

Ačkoliv snižování cen s tím, jak se bude zvyšovat výroba a zároveň snižovat ceny baterií a dalších komponent už Tesla avizovala slovy svého šéfa před mnoha lety, málokdo ale čekal, že zlevňování bude tak rychlé. Strategie firmy, která nižší cenou může oslovit stále více nových zákazníků je sice pro rozšiřování tržního podílu efektivní, pro stávající zákazníky značky ale nepříliš pozitivní.

Například v případě modelu Y, který se i díky výrobě v německé továrně nedaleko Berlína stává v Evropě stále oblíbenější, klesla cena jen při posledním zlevňování na začátku letošního roku v případě verze o 120 tisíc korun. V případě modelu Y Performance pak cena klesla o necelých 100 tisíc korun.

Pro nové zákazníky to sice znamená další impuls k nákupu, pro ty, co už vůz mají z dřívějších let je to ale další šok. Jejich vozidlo totiž okamžitě po oznámení nižších cen vozidel nových ztrácí na ceně. Majitelé, kteří by jej tak chtěli prodat musí počítat s tím, že cena prodávaného ojetého vozidla bude výrazně nižší, než jaká by byla v případě standardního poklesu ceny u jiných značek.

Strategie Tesly v oblasti cenové politiky ale může mít v některých případech dopad i na prodeje nových vozidel. Přestože někteří zájemci o vozidla této značky nižší ceny rozhodně uvítají, jejich změny jsou nyní tak časté, že mnoho z nich raději vyčkává, zda nepřijde další zlevnění. To by tak potencionálně mohlo značce v prodejích i ublížit.




Štítky: Elektromobil Tesla Auto Bazarová vozidla Ojetá vozidla