EnergoZrouti.cz

Němcům se podařilo vyrobit fotovoltaické články s rekordní účinností

  
Tomáš Jelínek
31. 1. 2024 ▪ 13:58

Více vyrobené elektřiny na stejné ploše. Vědcům z německého Fraunhoferova institutu společně s odborníky z Oxford PV se podařilo vytvořit fotovoltaický článek s rekordní účinností. Díky ní by mohlo být možné vyrábět na stejných plochách výrazně větší množství energie.

Nové články by díky své účinnosti umožnily na stejné ploše vyrábět více energie
Nové články by díky své účinnosti umožnily na stejné ploše vyrábět více energie
Foto: Unsplash

Větší výkon na stejné ploše. Vědcům z Fraunhoferova institutu, přesněji tedy jeho části ISE věnované solárním energetickým systémům a společnosti Oxford PV se podle nové zprávy podařilo vytvořit solární modul s dosud nejvyšší účinností. Na tandemových solárních perovskito-křemíkových článcích tak došlo ke zvýšení účinnosti na 25 procent. Modul, který má velikost 1,68 m2, dokázal dodat výkon 421 wattů.

Perovskitové křemíkové solární články vyrobené Oxford PV dosáhly účinnosti 26,8 % ve formátu M6, přičemž byly vyrobeny v malých sériích v továrně v Brandenburgu. Tandemové články, kombinující křemík a perovskit, jsou kvůli perovskitové vrstvě citlivé na teplotu. Proto byly k jejich propojení a zapouzdření použity nízkoteplotní procesy, které jsou k článkům šetrné a vhodné pro průmyslovou hromadnou výrobu.

Achim Kraft z Fraunhofer ISE zdůrazňuje, že adaptace výrobních linek pro tyto solární moduly je snadno proveditelná a lze je začlenit do komerčních systémů. Solární články byly spojeny vodivými lepidly, což je metoda již používaná v průmyslovém měřítku. V budoucnu plánuje tým testovat i alternativní nízkoteplotní pájení.

Účinnost tandemových fotovoltaických modulů byla určena pomocí nového multispektrálního solárního simulátoru. Pro přesné a reprodukovatelné údaje o výkonu modulu je nutné ozařovat obě vrstvy buněk různými světelnými zdroji LED, což co nejvíce napodobuje přirozené sluneční světlo. I když se současné standardizované metody měření nemohou plně přenést na tuto novou technologii, byla použitá metoda ověřena venkovním měřením.

V současnosti probíhá proces certifikace nového fotovoltaického modulu, přičemž se intenzivně testuje jeho dlouhodobá stabilita. Generální ředitel Oxford PV, David Ward, označil tento modul za klíčový milník pro společnost, dokazující, že tandemové solární články mohou poskytnout rekordní výkon při sestavování do modulů. S teoretickým potenciálem účinnosti přes 43 % představují tandemové články perovskit-křemík velký skok vpřed ve srovnání s běžnými křemíkovými solárními články, jejichž účinnost nepřesahuje 30 %.

Navyšování účinnosti fotovoltaických článků v posledních letech významně akcelerovalo i s tím, jak se vývoji věnuje stále více vědeckých týmů. Podle některých odborníků by se jejich účinnost navíc mohla v budoucnu ještě dále rychle zvyšovat a napodobit tak rozvoj, jaký nastal například u počítačových procesorů. Ty své schopnosti exponenciálně zvyšovaly v souladu s takzvaným Moorovo zákonem.




Štítky: Fotovoltaika Fraunhofer Německo Věda Fotovoltaické panely Elektřina Energetika Obnovitelné zdroje