EnergoZrouti.cz

Nejvyšší čas na instalaci fotovoltaiky, za pár měsíců už vás někde vůbec nemusí připojit

  
Lenka Nováková
20. 4. 2023 ▪ 15:25

Konec dubna je ve znamení příznivého počasí pro instalaci fotovoltaiky. Je to také nejvyšší čas na její instalaci tak, aby vás distributor ještě připojil k síti. Na mnoha místech je to totiž stále větší problém. Rychlá reakce se ale vyplatí i kvůli vytížení firem a rostoucím cenám.

Nejlepší čas na objednání fotovoltaiky? Právě nyní
Nejlepší čas na objednání fotovoltaiky? Právě nyní
Foto: Unsplash

Teplé počasí na konci dubna, které stále častěji láká na zahradu je i připomínkou toho, že je nejvyšší čas na objednání fotovoltaiky, pokud ji v letošním roce zvažujete. Mnoha montážním firmám se totiž začínají plnit kalendáře na plánované montáže a další vyčkávání by už nemuselo být příliš výhodné. Vysoké vytížení firem s sebou totiž přinese i nedostatek zaměstnanců a tlak na zvyšování mezd, to spolu s dalšími faktory nejspíš prodraží fotovoltaiku už v průběhu letošního roku.

Díky posledním zimám, které jsou ve znamení spíše teplejšího počasí a jen malého množství sněhu lze fotovoltaické elektrárny stále častěji instalovat i v zimním období, což dříve nebývalo příliš zvykem. I tak ale hlavním obdobím, ve kterém si domácnosti a firmy nechávají instalovat solární panely na střechy svých domovů zůstává jaro a léto. Kvůli stále rostoucímu zájmu o fotovoltaiku, který v následujících měsících podpoří i úprava programu Nová zelená úsporám, jež se otevře pro další domácnosti se dá očekávat výrazný růst poptávky.

Pěkné počasí nyní přemluví další zákazníky ke konečnému podepsání smlouvy a instalaci fotovoltaiky na svou střechu. Mnoho firem tak brzy plně vyčerpá své kapacity a montáž už u nich jednoduše nebude možná. Ačkoliv se na trhu vždy najde dostatek firem, které fotovoltaiku slíbí nainstalovat do 14 dnů i v té největší poptávce, jejich výběr nemusí být vždy rozumnou volbou.

Domácnosti i firmy, které si spočítaly výhodnost fotovoltaiky a její smysl do dalších let by tak s oslovením instalační firmy rozhodně neměly vyčkávat. Ceny, které jsou v současnosti firmy schopné nabídnout ač na první pohled mohou být velmi vysoké totiž příští měsíce nejspíše ještě vyšponují.

Mnoho dodavatelů solárních elektráren totiž do svých cen ještě plně nepromítlo zvýšené náklady na zaměstnance, materiál nebo sklady, které jen v minulých měsících vzrostly kvůli vysoké inflaci.

Instalace na jaře má navíc mnoho výhod včetně té, že čím dříve začnete vyrábět vlastní elektřinu, tím dříve budete snižovat náklady už před energeticky náročnou zimou. Přes léto pak může být v mnoha případech nová fotovoltaika hlavním zdrojem energie. Při kombinaci s bateriemi lze totiž část vyrobené elektřiny uložit do baterie a částí například ohřívat vodu v bojleru.

Pro mnoho domácností pak z letních měsíců pramení i největší příjmy z prodeje elektřiny do distribuční sítě. Právě kvůli této výhodě ale není s pořízením fotovoltaiky dobré vyčkávat. Distributoři totiž kvůli rychlému rozvoji fotovoltaiky a dostatečně nemodernizované distribuční síti musí stále častěji odmítat zákazníky, kteří chtějí do distribuční sítě dodávat takzvané přetoky z vlastních elektráren a tím si zrychlit návratnost své fotovoltaické elektrárny. Například v mnoha oblastech Moravy, tedy na distribučním území společnosti EG.D je tento problém stále častější. Firma už kvůli tomu spustila i speciální mapu, která ukazuje místa na nichž firma už nové zákazníky vůbec nepřipojí. Pokud má zákazník to štěstí, že jsou v jeho okolí ještě volné kapacity, neměl by s instalací elektrárny příliš vyčkávat.




Štítky: Fotovoltaika Solární elektrány Solární panely Obnovitelné zdroje Energie Elektřina FVE OZE