Mrakodrapy jako zdroj energie díky průhledným solárním panelům

  
Tomáš Jelínek
23. 8. 2020 ▪ 15:44

Mrakodrapy, okna, skleněné fasády a další skleněné plochy by v budoucnu mohly díky výzkumu vědců nalézt uplatnění pro výrobu elektrické energie. Nové průhledné solární články už nyní dosahují 8 procentní efektivity.

Mrakodrapy
Mrakodrapy
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Mrakodrapy a další skleněné budovy by v budoucnu mohly sloužit jako zdroje elektrické energie a to díky technologii vědců z Michiganské univerzity ve Spojených státech amerických. Nová technologie průhledných solárních panelů by totiž mohla zajistit výrobu elektřiny na oknech nejen mrakodrapů i přes to, že by zůstaly dále průhledné.

Využití solárních panelů by v budoucnu mohlo být dalším silným impulzem pro zvýšení výroby „zelené“ energie ze slunce. Díky instalaci na okna budov by mohla být energie vyráběna ve městech i bez výrazných urbanistických změn. Tato technologie by navíc byla ideální na mrakodrapy, které díky své výšce nad ostatními budovami poskytují lepší přístup slunečních paprsků.

Panely by využily energii, která je nyní odrážena kvůli snížení ohřevu budov

Tým vědců nyní vytvořil průhledný panel s rekordní účinností a to 8,1 procenta. Panel, který tuto účinnost poskytl má navíc 43,3 procentní průhlednost takže vypadá jako okna automobilů či šedé sluneční brýle. Vědcům se ale dále daří průhlednost panelů zvyšovat a tak se dá očekávat další zlepšování hodnot v blízké době.


Standardní mrakodrapy a další budovy jež mají skleněné fasády jsou často chráněny povlakem, který odráží část světla, aby tak snížil ohřívání budovy i světlo do ní vstupující, průhledné solární panely by tak již se svou současnou průhledností mohly zajistit část této ochrany a zároveň ji využít k výrobě elektrické energie.


Tým už nyní pracuje na prodloužení životnosti panelů na 10 let a zkoumá, jak výhodné instalace by na budovy v současné době byly.




Zdroj: University of Michigan