EnergoZrouti.cz

Je to tu. Zákaz instalace krbů a kotlů na dřevo začal platit v první zemi, kdy bude v Česku?

  
Tomáš Jelínek
10. 4. 2024 ▪ 10:49

V první zemi začal od začátku dubna platit zákaz instalace nových krbů a kotlů na dřevo. Ty tak bude nově možné využívat jen ve výjimečných případech. Kdy začne takový zákaz platit i v Česku a je to vůbec reálné?

Novostavby ve Skotsku už mají s využitím krbových kamen smůlu
Novostavby ve Skotsku už mají s využitím krbových kamen smůlu
Foto: Unsplash

Krbová kamna na dřevo jsou součástí mnoha domácností, jak ve městech, tak na venkově. V posledních letech ale stále častěji sílí hlasy pro jejich zákaz kvůli produkci prachových, ale i jiných toxických částic. Ty mají podle odborníků vliv na zdraví a jsou jedním z největších znečišťovatelů ovzduší obzvláště v zimních měsících. Tomu by už ale brzy mohl být konec, a to minimálně ve Skotsku. Místní vláda totiž jako první tyto topné zdroje zakázala.

Už od 1. dubna letošního roku kvůli změně technických norem nebudou moci domácnosti standardně využívat kotle a krby na dřevo. Hlavním důvodem k tomu má být snaha o snížení znečištění ovzduší, které tyto zdroje vytvářejí.

Jakmile místní vláda zákaz schválila, vytvořilo to mezi místními obyvateli velkou paniku. Nutno ale dodat, že byla tvořena hlavně obavou ze zákazu současných zdrojů. Právě toho se ale zákaz krbových kamen netýká, omezuje totiž pouze vytápění těmito zdroji v nových domech.

Mimo toho ale pro nové omezení platí ještě jedna možnost, jak jej obejít, a to takzvané zajištění nouzového vytápění. Domácnosti v případě nového zákazu totiž pravděpodobně využijí instalaci elektrických kotlů, tepelných čerpadel a dalších podobných řešení, které mají nulové emise.

V případě poruchy takového zařízení ale může mít domácnost možnost využít krbová kamna na dřevo jako záložní řešení na dobu, než bude například tepelné čerpadlo opraveno. Jak ale uvádí server skotský server The Herald, náhrady krbu za bezemisní zdroj také nelze využít vždy. V případech menšího domu je totiž možné i v případě technických potíží s bezemisním zdrojem využít například elektrických přímotopů a domácnosti by tak nadále neměly krby využívat.

Skotská vláda ale po mnoha debatách na sociálních sítích také potvrdila, že kotle a krby na dřevo bude možné i nadále využívat také tam, kde lze spotřebu odůvodnit. Je tak jasné, že v odlehlých oblastech, kde nemusí být ani elektřina, jiné řešení než vytápění dřevem zkrátka neexistuje.

Přestože politických debat o zákazu vytápění pevnými palivy včetně dřeva přibývá po celé EU, kdy by se podobná úprava zákona mohla dostat i do Česka zatím není jasné. Už od září by ovšem mělo i v tuzemsku platit omezení, které zakáže kotle na pevná paliva a krby 1. a 2. emisní třídy, jež produkují největší množství emisí toxických částic.

Podle odhadů v Česku uhlím a dalšími pevnými palivy včetně dřeva nebo dřevní štěpky topí stovky tisíc domácností. Pevná paliva jsou tak druhým nejvýznamnějším zdrojem tepla po zemním plynu. Úplné omezení možnosti vytápět pevnými palivy by tak v současnosti bylo nereálné.




Štítky: Zákaz topení dřevem Zákaz krbových kamen Vytápění Dřevo Emise Skleníkové plyny