EnergoZrouti.cz

Plynové vytápění musí do konce září projít kontrolou, jinak hrozí pokuta přes sto tisíc. Lidé však nařízení ignorují

     
Tomáš Jelínek
16. 9. 2024 ▪ 10:48

Nařízení, které požaduje provádět takzvané hydraulické vyvážení otopné soustavy u plynového vytápění, začalo už loni platit v Německu pro domy s více než deseti bytovými jednotkami. Letos však začíná platit i pro menší domy. Němci ho ale stále ignorují.

Otopné soustavy v mnoha domech v Německu by měly projít kontrolou, lidé ale nové nařízení ignorují
Otopné soustavy v mnoha domech v Německu by měly projít kontrolou, lidé ale nové nařízení ignorují
Foto: Unsplash

V Německu vstoupila v platnost povinnost provádět tzv. hydraulické vyvážení topných systémů, zejména u plynových kotlů v domech s více než deseti bytovými jednotkami. Toto nařízení, které je součástí vládního plánu na zlepšení energetické efektivity, má za cíl snížit spotřebu energie a zajistit rovnoměrné rozdělení tepla v budovách. Majitelé nemovitostí, kteří tento úkon neprovedou, riskují vysoké pokuty. Přesto se ukazuje, že mnoho Němců nová pravidla ignoruje.

Hydraulické vyvážení je technický postup, který zajistí, že se teplá voda v topném systému rozděluje rovnoměrně do všech radiátorů v domě. Bez této úpravy může docházet k tomu, že některé části domu jsou přetopené, zatímco v jiných místnostech je nedostatek tepla. Nevyvážené systémy nejenže snižují komfort bydlení, ale také zvyšují spotřebu energie, což vede k vyšším nákladům na vytápění a nadměrnému zatěžování topného systému.

Nové německé nařízení stanovuje, že všechny budovy s více než deseti bytovými jednotkami musí projít hydraulickým vyvážením. Pro menší budovy se stejná povinnost vztahuje na pozdější termíny. Proces by měl být prováděn kvalifikovaným technikem, který zajistí, že systém funguje optimálně. V současnosti je tak v platnosti nařízení, které stanovuje povinnost provést kontrolu i pro domy s více jak šesti bytovými jednotkami. V platnost totiž vstoupilo 15. září.

Termín pro dokončení vyvážení v domech s více než deseti byty byl stanoven na 30. září 2023, pro ty se šesti jednotkami v neděli 15. září. Pokud majitelé tuto povinnost nesplní, hrozí jim pokuta až 5 000 eur (přibližně 125 000 Kč). Pokuta se vztahuje na každou jednotlivou nemovitost, což může v případě větších vlastníků s více objekty znamenat značné finanční postihy.

I přes hrozící sankce se ale ukazuje, že mnoho Němců toto nařízení ignoruje. Zprávy ukazují, že si část majitelů nemovitostí buď není vědoma povinností, které jim z nového nařízení vyplývají, nebo je neberou vážně. Někteří se obávají, že hydraulické vyvážení přinese vysoké náklady, zatímco jiní pochybují o jeho reálném přínosu.

Další častým argumentem proti nařízení je složitost a technické komplikace spojené s procesem vyvážení. U starších topných systémů může být realizace náročnější a vyžadovat zásadní úpravy, což některé majitele odrazuje. Výrazné jsou také obavy z nedostatku kvalifikovaných techniků, kteří by mohli vyvážení provést, což v mnoha případech vyústilo právě v nesplnění termínů.

Navzdory skeptickým reakcím z řad veřejnosti má hydraulické vyvážení velký význam pro zajištění efektivity topných systémů. Kromě snížení spotřeby energie přináší také lepší rozdělení tepla a snižuje opotřebení zařízení. V dlouhodobém horizontu by tedy mělo vést k úsporám nákladů na provoz a údržbu topných systémů, což je v souladu s německými cíli snižování energetické náročnosti.

I přes stávající odpor části veřejnosti se očekává, že německá vláda bude na dodržování tohoto nařízení důrazně trvat. Podobné kroky mohou být zaváděny i v dalších evropských zemích, které se snaží dosáhnout energetické efektivity a snížení spotřeby fosilních paliv.

Majitelé nemovitostí, kteří dosud hydraulické vyvážení neprovedli, mají možnost využít různé dotační programy a státní podpory (aktuálně je příspěvek zhruba jen 15 %), které by jim měly usnadnit financování tohoto procesu. Německo tímto krokem míří nejen k lepší energetické efektivitě, ale i ke snížení závislosti na fosilních zdrojích energie, což je klíčový bod v boji proti změně klimatu.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Plynové kotle Vytápění Německo Plyn Plynové vytápění Topení Sankce Hydraulické vyvážení
Jazykové verze článku: AnglickyŠpanělskyNěmecky

Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.