EnergoZrouti.cz

Češi se dál obávají drahých energií, teplotu si v domácnosti snížila velká část lidí

  
Tomáš Jelínek
12. 2. 2024 ▪ 11:49

Vysoká cena energií dál trápí tuzemské domácnosti. Mnoho z nich si podle průzkumu bylo nuceno snížit teplotu, na kterou své obydlí vytápí, a to až o tři stupně oproti preferované teplotě. Stále více domácností volí ale také změnu způsobu vytápění.

Češi musí doma topit méně než by chtěli, kvůli vysokým cenám energií
Češi musí doma topit méně než by chtěli, kvůli vysokým cenám energií
Foto: Unsplash

Obavy z vysokých nákladů na energie dál nutí tuzemské domácnosti výrazně šetřit. Podle nového průzkumu, který pro společnost Stiebel Eltron provedla agentura Ipsos, tuzemské domácnosti výrazně snížily teplotu ve svých bytech a domech právě ve snaze uspořit finance. Celkem tak podle průzkumu provedlo úpravu preferované teploty až 40 % Čechů, nejčastěji bylo snížení o tři stupně Celsia.

Z průzkumu tak vyplynulo, že přestože téměř čtvrtina dotázaných preferuje teplotu 22 °C a více, vysoké náklady na energie je přiměly k úpravě svých tepelných návyků. Přes veškeré úsilí o úsporu pouze 19 % respondentů zvažuje investice do úspornějších zdrojů vytápění, přičemž tepelné čerpadlo se jeví jako nejpopulárnější alternativa mezi zvažovanými možnostmi.

Tento trend poukazuje na širší sociální a ekonomické dopady energetické krize, která se dotýká každodenního života domácností. Zároveň reflektuje rostoucí zájem o ekologičtější a efektivnější způsoby vytápění, které by mohly v budoucnu zmírnit energetickou zátěž na domácnosti.

„Vzhledem k tomu, že pro české domácnosti představují platby za energie velkou část měsíčního rozpočtu, nepřekvapuje nás, že v posledních sezónách dochází k snižování teploty v domácnostech ve snaze ušetřit. Projevuje se to ale i na tom, že Češi mají velký zájem o přechod k udržitelnějším a úspornějším způsobům vytápění, mezi které beze sporu patří tepelná čerpadla. Dokládají to i meziroční nárůsty prodejů a výroby čerpadel nejen v ČR,“ říká David Šafránek, vedoucí technického oddělení ze společnosti STIEBEL ELTRON.

V kontextu současné energetické situace se české domácnosti ocitají na křižovatce mezi finančními omezeními a snahou o ekologický přístup k vytápění. Tento moment představuje jak výzvu, tak příležitost pro vývoj a implementaci nových technologií, které by mohly přinést efektivnější a udržitelnější budoucnost v oblasti domácího vytápění.




Štítky: Vytápění Energie Elektřina Plyn Topení Zima Topná sezóna
Zdroj: TZ Stiebel Eltron