EnergoZrouti.cz

Ušetřit tisíce korun lze i jednoduchou změnou nastavení plynového kotle, domácnosti ale návody ignorují

  
Martin Bárta
12. 12. 2023 ▪ 14:47

Správné nastavení plynových kotlů pomůže domácnostem ušetřit tisíce korun ročně. Mnoho z nich ale zanedbává pravidelnou údržbu a nepřečte si ani návod k používání kotle. Jeho špatné nastavení pak celkový provoz výrazně prodražuje.

Jednoduchá úprava nastavení kotle může ušetřit tisíce korun
Jednoduchá úprava nastavení kotle může ušetřit tisíce korun
Foto: Miloslav Hamřík from Pixabay

Až několik tisíc korun ročně by mohly některé tuzemské domácnosti ušetřit na financích, které vydávají za vytápění v průběhu chladných měsíců. Plynové kotle, které jsou totiž v mnoha bytech i rodinných domech nainstalovány totiž spotřebovávají více energie než by musely. Moderní kondenzační plynový kotel totiž dokáže oproti svému předchůdci, takzvanému turbo kotli šetřit mnoho financí jen správným nastavením.

Právě nastavení moderních kondenzačních plynových kotlů ale v tuzemských domácnostech pokulhává. V mnoha případech totiž kotel už několik let nebo dokonce od doby, kdy byl nainstalován neviděl odborníka na servis a nikdo z domácnosti mu příliš času nevěnuje. Nastavení pro úsporu je přitom jednoduché a skrývá se v teplotě vody.

Kondenzační plynové kotle tak domácnosti při pořízení oproti starším turbo kotlům, které již dnes nelze prodávat vyjdou výrazně dráž, při provozu by ale mohla být jejich návratnost výrazně kratší jen správným nastavením teploty vody, která je vypouštěna do radiátoru.

Právě v její teplotě je totiž kouzlo celého kondenzačního kotle. Ten využívá jak již z názvu vyplývá kondenzaci vodní páry, která je obsažená ve spalinách pro ohřívání vody vyhřívající radiátory. Jednoduše řečeno se tak teplo, které by jinak ve spalinách odešlo využije pro předehřev vody vracející se z radiátorů do kotle. Ten pak již nemusí vynaložit takovou energii k tomu, aby byla voda znovu ohřáta na požadovanou teplotu.

V mnoha domácnostech ale právě v tomto bodu nastává problém. Domácnosti totiž k tomu, aby byl jejich byt co nejdříve příjemně vytopený na požadovanou teplotu nastavují vysokou teplotu vody, která do radiátorů směřuje. A právě tím je efekt kondenzačního kotle minimalizován a v některých případech je kondenzace již nemožná.

Ačkoliv je tak v některých domácnostech nemožné nastavit teplotu výstupní vody na plynovém kotli na velmi nízké hodnoty, jelikož by kotel domácnost nevytopil, v mnoha případech to ale možné bez problémů je. Úprava nastavení teploty výstupní vody tak může podpořit efektivní kondenzaci a tím výrazné snížení nákladů na vytápění.

Ideální teplotou pro vracející se vodu do kotle by tak mělo být zhruba 32 – 35 °C. Maximální hodnota by následně měla dosahovat 45 °C. V případě překročení této hodnoty totiž již kondenzační kotel ztrácí svou největší výhodu, tedy kondenzaci a jeho efektivita klesá. Spolu s tím následně rostou náklady, protože je spalováno větší množství zemního plynu.

Ve stručnosti tak lze říci, že snížením teploty vody, kterou kotel do radiátorů ohřívá lze výrazně snížit i náklady na zemní plyn a tedy celkové vytápění. V případě menších bytů tak lze během roku dosáhnout na úsporu stovek korun, v případě větších bytů a domů se pak ušetřená částka může zastavit i v tisících.

Další úspory přinese i úprava teploty TUV

Dalších úspor u plynových kotlů je možné ale dosáhnout i snížením teploty ohřívané teplé užitkové vody (TUV). V mnoha případech totiž opět dochází k naddimenzování, kdy je voda ohřívána například pro bojler integrovaný v plynovém kotli na zbytečně vysokou teplotu. V tomto případě lze ale očekávat přirozené vysoké ztráty tepla přímo z bojleru. Vysokou teplotu vody navíc domácnost využije opravdu jen málokdy.

V případě snižování teploty vody, kterou využíváte pro sprchování, mytí nádobí, úklid a další činnosti je ale dobré myslet i na to, že ne vždy se úspora musí vyplatit. Při nízkých teplotách totiž může docházet k rychlému množení bakterií legionella, které jsou nebezpečné pro naše zdraví. Na kotlích a bojlerech by tak měla být vždy nastavena voda alespoň o teplotě 50 °C či lépe 60 °C, která již množení bakterií legionelly minimalizuje.

Úspory mimo nastavení teploty pro ohřev TUV a výstupní vody do radiátorů je ale možné zajistit i jednoduchou a výrobci doporučovanou metodou – pravidelnou kontrolou odborníkem. Právě ten totiž dokáže nastavit ideální teplotu otopné vody, vyčistit spalinové cesty a zajistit dlouhodobě co nejefektnější provoz zařízení.




Štítky: Plynový kotel Vytápění Energie Účty za energie Teplota Topení Plyn Zemní plyn
Zdroj: Viessmann, tzb-info