EnergoZrouti.cz

„Tepelné čerpadlo jsem si nikdy neměla pořídit, platíme 600 korun denně a mrzneme,” stěžuje si majitelka domu

  
Tomáš Jelínek
25. 1. 2024 ▪ 17:32

Tepelné čerpadlo může být někdy velmi drahou náhradou za dosluhující systém vytápění. Příkladem může být majitelka domu z anglického Cornwallu, ta jej pořídila ve snaze o ekologický provoz. Nyní ale platí tisíce měsíčně za vytápění domu, ve kterém je 12 °C.

Několik stovek denně je stojí vytápění, přesto mají doma zimu
Několik stovek denně je stojí vytápění, přesto mají doma zimu
Foto: Unsplash

Přestože se tepelná čerpadla kvůli tlaku na snižování emisí skleníkových plynů a postupného odchodu od využívání tuhých paliv v posledních měsících ukazují jako téměř jediná volba, nemusí být vždy výhodná. Své o tom ví i majitelka domu v anglickém Cornwallu. Podle jejich zkušeností je tepelné čerpadlo oproti vytápění v kotli na tuhá paliva výrazně dražší. V domě je navíc stále zima.

Příběh, který přinesl server iNews ukazuje na to, že tepelná čerpadla, která nejen Spojené království v cestě za splnění emisních cílů výrazně protlačují, nemusí být vždy vhodnou volbou. Když paní Jane, kterou server vyzpovídal, koupila dům, měla v něm vytápění za pomocí akumulačních kamen, v domě totiž nebyl zaveden zemní plyn a tak jiná možnost vytápění, které by bylo více ekologické nebyla.

Jedinou možností, která zbývala tak byla instalace tepelného čerpadla, které bylo v oblasti aktivně podporováno. Na začátku roku 2022 tak Jane s rodinou i přes počáteční obavy pořídila nové vytápění s tepelným čerpadlem, které ji vyšlo na 25 000 liber (asi 725 000 korun). Vysoká cena byla zapříčiněna i využitím specializované firmy oproti běžnému instalatérovi. Součástí nového systému ale byly i solární panely, které měly pomoci ohřívat teplou vodu.

Po nějaké době od instalace systému ale došlo k prvním problémům, tepelné čerpadlo totiž nebylo schopné ohřát nemovitost na očekávanou teplotu 21 °C. Nutno ovšem dodat, že dům, který paní Jane s rodinou obývá je starý více jak 200 let a tak jsou nároky na tepelné čerpadlo výrazně vyšší než v jiných nemovitostech.

Jediné, na co nyní majitelka myslí jsou vysoké účty za elektřinu v domě, ve kterém je zima. Její rodina totiž nyní obývá dům, ve kterém je většinou kolem 12 °C, a to i přes to, že topný systém běží i 15 hodin denně. Cena za elektřinu, kterou v domě „protopí“ je ale astronomická. Podle výpočtů paní Jane totiž využívání tepelného čerpadla v jejich domě vyjde zhruba na 20 liber za den, tedy asi 580 korun.

Přestože tak rodina měsíčně za elektřinu určenou pro ohřev domu a teplé vody utratí v přepočtu více než 17 tisíc korun, teplo doma nemají. „Naprosto lituji, že mám tepelné čerpadlo. Je to ohromně stresující, bere vám to spoustu energie a peněz – a pořád vás nechává v chladu.“

Podobné situaci v podobě tepelných čerpadel, která nejsou schopná vytopit dům, ale spotřebovávají obrovské množství energie ovšem zažívají nejen ve Spojeném království mnohé domácnosti. Některé firmy, které tepelná čerpadla instalují a jejich obchodní zástupci totiž nejsou schopni či ochotni zhodnotit reálné využití tepelného čerpadla ve starých domech. Majitelům nemovitostí tak slíbí ekologickou variantu současného vytápění za ještě nižší ceny, realita je ale mnohdy úplně jiná.




Štítky: Tepelná čerpadla Vytápění Topení Energie Energetika Spojené království