EnergoZrouti.cz

Některé kotle jsou ode dneška zakázané. Pokud vás soused udá, hrozí vám vysoká pokuta

     
Tomáš Jelínek
1. 9. 2024 ▪ 09:42

Od 1. září platí v Česku zákaz topení v některých kotlích. Do platnosti totiž vstupuje novela zákona o ochraně ovzduší, která zakazuje využívání kotlů I. a II. emisní třídy. Majitelům těchto kotlů hrozí za jejich používání vysoké pokuty. Kromě zákazu zároveň končí program kotlíkových dotací, přičemž podporu na výměnu kotlů bude nově zajišťovat program Nová zelená úsporám.

Staré kotle mají ode dneška utrum. Jejich majitelům za topení v nich hrozí vysoké pokuty
Staré kotle mají ode dneška utrum. Jejich majitelům za topení v nich hrozí vysoké pokuty
Foto: Unsplash

Od 1. září 2024 vstupuje v Česku v platnost dlouho avizovaný zákaz používání kotlů I. a II. emisní třídy. Tento krok je součástí snahy vlády o zlepšení kvality ovzduší a ochrany životního prostředí. Nová legislativa, která se vztahuje na všechny domácnosti v zemi, umožňuje obcím udělovat vysoké pokuty za porušení tohoto zákazu, kontroly ale budou především „na udání“. Krok přispět k výraznému snížení emisí znečišťujících látek, zejména jemných prachových částic, které mají negativní dopad na zdraví obyvatel.

Zákaz kotlů I. a II. emisní třídy přichází po několika letech varování, odkladů a osvětových kampaní, které měly za cíl informovat občany o škodlivosti starých kotlů a nutnosti jejich výměny. Tyto kotle, které jsou často více než dvacet let staré, totiž nesplňují moderní ekologické standardy a výrazně přispívají k znečištění ovzduší. Většina z nich byla vyrobena v době, kdy byly požadavky na emise podstatně mírnější, a proto dnes produkují několikanásobně vyšší množství škodlivin než moderní zařízení.

Používání kotlů, které nevyhovují stanoveným emisním normám, je od dnešního dne považováno za porušení předpisů na ochranu životního prostředí. Obce budou mít pravomoc při zjištění tohoto přestupku udělovat pokuty, které mohou dosáhnout až 50 000 Kč. Tyto sankce se budou vztahovat jak na majitele rodinných domů, tak na podniky, které i nadále provozují zakázané kotle. Ve většině případů ve kterých budou obce kontrolu provádět lze ale očekávat, že půjde spíše o udání od sousedů či dalších osob, obce totiž neplánují provádět žádné velké kontroly dodržování nových podmínek.

Kromě zákazu starých kotlů dnes také končí populární program kotlíkových dotací, který v uplynulých letech pomohl tisícům domácností s financováním nákupu nových ekologických kotlů. Tento program byl od svého zavedení v roce 2015 klíčovým nástrojem při přechodu na čistší zdroje vytápění. Během jeho trvání bylo rozděleno více než 14 miliard korun, což umožnilo výměnu více než 100 000 kotlů po celé zemi.

Zrušení kotlíkových dotací je součástí širší transformace energetické politiky státu. Vláda hodlá podporu pro výměnu neekologických kotlů a zlepšení energetické účinnosti budov přesměrovat do nového programu Nová zelená úsporám. Tento program, který bude nyní hlavním nástrojem státní podpory v oblasti úspor energie a ochrany životního prostředí, nabídne širší spektrum opatření a podporu pro různé typy ekologických investic.

Odborníci upozorňují, že i přesto, že kotlíkové dotace končí, budou mít lidé stále možnost žádat o finanční podporu na výměnu nevyhovujících kotlů prostřednictvím nového programu. Důraz se však nyní klade na komplexní řešení energetických potřeb domácností, které přinese dlouhodobé úspory a zároveň přispěje k ochraně klimatu. Mimo výměny kotle tak budou domácnosti provádět i další opatření pro snížení energetické náročnosti svého domu.

Ekologické organizace tento krok vítají jako nezbytný nástroj pro zlepšení kvality ovzduší v České republice. „Ukončení provozu kotlů 1. a 2. emisní třídy dává z pohledu snížení znečištění ovzduší velký smysl. Například pro uhelný kotel v 1. emisní třídě určuje norma mezní hodnotu prachu na úrovni 180 mg na metr krychlový spalin, pro kotel ve 3. emisní třídě jde o 125 mg/m3 a pro 5. emisní třídu o 40 až 60 mg/m3 podle druhu kotle. To je rozdíl, kterého si rozhodně všimnete vy i vaši sousedé,“, uvádí ekologická organizace Hnutí DUHA.

Na druhé straně, pro některé občany může být tento zákaz finančně náročný. Výměna kotle za modernější model je totiž značnou investicí, kterou ne každý zvládne financovat ze svého. Očekává se proto, že především v menších obcích, kde je používání starších kotlů rozšířené, se bude hledat řešení, jak lidem pomoci zvládnout tuto změnu. Obce i stát budou muset zajistit, aby přechod na čistší technologie byl co nejméně bolestivý a aby se nikdo nedostal do situace, kdy si nebude moci dovolit splnit nové zákonné požadavky.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Zákaz kotlů Vytápění Topení Uhlí Dřevo Ochrana ovzduší Kotle Ovzduší Zákony Legislativa
Jazykové verze článku: AnglickyŠpanělskyNěmecky

Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.