EnergoZrouti.cz

Speciální film dokáže chladit jako klimatizace, ale nepotřebuje žádnou energii

  
Tomáš Jelínek
26. 6. 2024 ▪ 16:06

Chlazení účinné jako klimatizace, ale s nulovou spotřebou energie. Speciální film z dílny britských vědců by mohl pomoci vychladit domácnosti a zvýšit dojezd automobilů díky menší potřebě využívat klimatizaci.

Extrémní teploty by mohl pomoci řešit i speciální klimatický film
Extrémní teploty by mohl pomoci řešit i speciální klimatický film
Foto: Unsplash

S letním horkem se mnoho domácností spoléhá na klimatizace, které přinášejí úlevu od vysokých teplot, ale také zvyšují spotřebu elektřiny a náklady domácnosti. Tým vědců z Anglie ale v nedávné době přišel s řešením – klimatickým filmem, který dokáže efektivně chladit interiéry bez použití jakékoliv energie.

Na jarním setkání Americké chemické společnosti (ACS) představili vědci z Cambridgeské univerzity, vedení Dr. Silviem Vignolinim, inovativní klimatický film. Tento film není pouhou ochrannou fólií proti slunci, ale aktivně vyzařuje teplo, čímž dochází k pasivnímu radiačnímu chlazení. Díky tomuto procesu může povrch pokrytý filmem být až o několik stupňů chladnější než okolní vzduch.

V minulosti byly materiály pro pasivní radiační chlazení bílé nebo reflexní, což pomáhalo uvolňovat zářivou energii. Nicméně, tým z Cambridgeské univerzity objevil způsob, jak vyrábět barevné chladící filmy pomocí nanokrystalů celulózy. Tyto pigmenty, získané z přirozeně se vyskytující celulózy rostlin, umožňují vytvořit filmy v různých barvách, jako jsou modrá, zelená a červená.

Výzkum ukázal, že povrchy pokryté tímto filmem mohou být až o 14 stupňů Celsia chladnější při vystavení slunečnímu záření. Tým vědců vypočítal, že chladicí kapacita dosahuje až 120 wattů na metr čtvereční, což je téměř srovnatelné s výkonem běžných klimatizačních systémů. K dosažení této efektivity museli vědci překonat několik technických výzev. Spojení celulózových nanokrystalů s vrstvou ethylcelulózy vyžadovalo plazmové ošetření, které zajistilo robustní adhezi obou vrstev. Navíc vyvinuli výrobní proces, který umožňuje výrobu několika metrů fólie na montážní lince.

Nový klimatický film nabízí mnoho aplikací, zejména v automobilovém a stavebním sektoru. Snížením požadavků na chlazení lze výrazně snížit spotřebu energie, což má pozitivní dopad nejen na provozní náklady, ale i na životní prostředí. V automobilovém průmyslu, zejména u elektromobilů, by tento film mohl prodloužit dojezd vozidel tím, že sníží potřebu klimatizace.

Vědci stále pracují na optimalizaci filmu a kromě barevného provedení nyní integrují i různé textury. Do budoucna plánují přidat další funkce, jako jsou integrované senzory pro sledování počasí a znečišťujících látek. Přestože přesný termín uvedení filmu na trh zatím není znám, jeho potenciál je velmi slibný.




Štítky: Klimatizace Chlazení Teplo Věda Vysoké teploty Chlazení domácnosti Teplo v bytě Chlazení bytu