EnergoZrouti.cz

Ekologické vytápění starého domu či bytu? Zapomeňte na tepelné čerpadlo

  
Tomáš Jelínek
26. 2. 2024 ▪ 12:52

Hledáte řešení pro vytápění starého domu nebo bytu? Pak zapomeňte na tepelné čerpadlo. Řešením by mohly být speciální infračervené tapety, které se příliš neliší od těch standardních, vyzařují ale příjemné teplo.

Vytápění, které neruší vzhled místnosti a je ekologické? Infračervené tapety
Vytápění, které neruší vzhled místnosti a je ekologické? Infračervené tapety
Foto: Unsplash

Při výběru zdroje tepla v novostavbách asi není příliš nutné dlouho přemýšlet, řešení je dnes kvůli ekologii, efektivitě a nízkým nákladům na provoz téměř jediné – tepelné čerpadlo. Když ale přijde na stejnou otázku ve starších domech, je už řešení výrazně složitější, díky velkým únikům tepla či výrazné investici se totiž čerpadlo přesouvá do výrazně horší pozice. Právě pro starší domy bez nutnosti nákladné rekonstrukce ale existuje i další řešení, které zkouší stále více firem – „elektrické“ tapety.

Elektrické tapety jsou narozdíl od tepelných čerpadel nebo plynových kotlů výrazně efektivnější a dokáží poskytnout příjemné teplo v každé místnosti bez její nákladné rekonstrukce. Elektřina spotřebovaná pro jejich provoz navíc může být získávána z fotovoltaiky či jiných obnovitelných zdrojů, a tak jsou elektrické či spíše infračervené tapety výrazně ekologičtější, než je tomu například u plynového kotle.

Infračervené tapety jsou novou technologií, která je v současnosti testovaná v reálných domovech. Jejich fungování je ale velmi jednoduché. Uvnitř tapet je totiž přeměňována elektrická energie na infračervené záření, které je následně vyzařováno do prostoru. Díky infračervenému zařízení ale oproti jiným technologiím dochází i například k ohřevu nábytku nebo podlah, které následně vyzařují teplo do okolí.

Tapety, jež nejsou příliš odlišné od těch, které se v domácnostech pro dekoraci používají už velkou řádku let tak neohřívají vzduch ale primárně objekty a osoby v místnosti. To je také další výhoda těchto tapet, sálavé teplo, které z nich vychází, je totiž cítit během několika málo minut od zapnutí. V případě tepelných čerpadel nebo plynových kotlů musí nejprve dojít k ohřevu otopné vody, příjemné teplo, které je cítit je tak otázkou spíše desítek minut.

Výhody elektrických infračervených tapet ocení ale i všichni lidé, kteří v zimních měsících trpí chladem. Právě díky infračerveným paprskům podobným těm, které vyzařuje slunce, je pocitová teplota v místnosti využívající infračervené tapety pro člověka pocitově až o 3 °C vyšší, než je tomu standardně. Vyzařovaná energie je ovšem bez škodlivého ultrafialového záření, a tak je takové vytápění naprosto bezpečné i dlouhodobě.

Díky svým výhodám by se infračervené tapety mohly v budoucnu více rozšířit hlavně v domech, kde je v současnosti přechod z plynového kotle na tepelné čerpadlo nemožný už kvůli velkým tepelným ztrátám či finanční náročnosti. Ostatně podle BBC již vytápění těmito tapetami zkouší domácnosti žijící v sociálním bydlení po celé Velké Británii. Právě pro ně by totiž mohl tento způsob vytápění přinést možnost, jak snížit náklady, ale vytápět domov ekologicky.




Štítky: Vytápění Plyn Tepelné čerpadlo Ekologie Topení Obnovitelné zdroje