Guláš jako od šéfkuchaře: Stačí přidat jednu ingredienci a maso se bude rozpadat samo

     
Hana Smětáková
16. 7. 2025 ▪ 13:30

Guláš se právem řadí na přední příčky nejoblíbenějších českých jídel. Mnoho lidí má svůj vlastní recept, na který nedá dopustit a kuchaři si často konkrétní postupy předávají z generace na generaci. Ne každý však umí tento pokrm připravit tak, aby byl ve všech směrech dokonalý.

Díky této ingredienci bude maso v guláši krásně měkké.
Díky této ingredienci bude maso v guláši krásně měkké.
Foto: Shutterstock

Důležitou vlastností vynikajícího guláše je nejen jeho znamenitá chuť, ale i perfektně připravené maso. To by totiž mělo být příjemně měkké a v ústech se rozpadat. Docílíte toho pomocí jedné přísady, kterou máte s největší pravděpodobností doma. 

Tuhé maso může zkazit celý guláš

Při vaření guláše se samozřejmě může objevit více chyb. Můžete připálit základ z cibule, zvolit nesprávné ingredience nebo uvařit guláš s tuhým, žvýkavým masem. Právě tuhé maso je přitom strašákem mnoha kuchařů. Nejčastěji se s ním můžete setkat v případě, že připravujete hovězí guláš, jelikož právě hovězí maso vyžaduje více času pro přípravu. 

Pomocníkem vám v tomto ohledu může být obyčejná jedlá soda. Ta totiž upravuje hodnotu pH na povrchu masa, čímž narušuje bílkoviny a brání jejich následnému přílišnému smrštění během tepelné úpravy. 

Jedlou sodu lze nasypat nebo vpracovat do masa, případně můžete maso naložit do roztoku z jedlé sody. Na každých 250 g masa se doporučuje použít 100 ml vody a lžičku sody. Ve výsledném roztoku necháte maso zhruba 15 minut odpočívat a následně jej pečlivě opláchnete. Opláchnutí masa je klíčové, abyste odstranili zbytky sody a předešli charakteristické „mýdlové“ chuti. Následně již můžete pokračovat v přípravě guláše tak, jak jste zvyklí.

Jedlá soda změkčí maso , ...

Co když tuhé maso odhalíte až během vaření guláše?

Alternativním pomocníkem může být ocet. Obsažená kyselina octová totiž narušuje jednotlivá svalová vlákna a tímto způsobem změkčuje maso. Ocet rovněž pomáhá rozvinout chuť guláše a zvýraznit ingredience v něm obsažené. 

Při změkčování masa octem je klíčové použít přiměřené množství. Příliš velké množství octa totiž může guláš zbytečně překyselit. Doporučené množství činí zhruba 1–2 lžičky octa na 1 kg masa. Při vaření se používá až ke konci restování masa nebo během podlévání. Pokud ocet nalijete přímo na syrové maso, riskujete, že naopak zatuhne. 

Pomoct může i lžíce octa , ...

Uvařit lahodný guláš je umění

Ačkoliv se může zdát, že vaření guláše je jednoduché, opak zůstává pravdou. Aby byl tento pokrm chuťově dokonalý, je třeba splnit hned několik základních podmínek. 

  • V prvé řadě lze doporučit nešetřit cibulí. Právě ta dodá omáčce potřebnou chuť a také hustotu. Obecné pravidlo říká, že je třeba použít stejné množství cibule jako masa. Někteří odborníci však doporučují použít spíše dva díly cibule na tři díly masa.

  • Intenzivní barvu guláše podpoříte přidáním červené cibule.

  • Pro zvýraznění chuti se často používá pivo nebo víno, přičemž obsažený alkohol je rovněž skvělým pomocníkem pro změkčení masa.

  • Do hovězího nebo kančího guláše můžete přidat lžíci hustých povidel, díky nimž docílíte sytější barvy a výraznější chuti. 

  • Výraznou barvu guláše podpoříte také správně orestovaným rajským protlakem. 

Původní jídlo uherských nájezdníků a pastevců

Název pokrmu guláš pochází z maďarského slova gulya, které znamená stádo dobytka. Gulyás je pak označení pro směs masa, cibule a koření, která se dlouze vaří. V maďarském podání jde přitom spíše o polévku, která původně sloužila jako jídlo uherských nájezdníků a pastevců. 

Typický maďarský guláš je pikantní, přidává se do něj rajčatový protlak, sladká paprika a smetana. Z něj se pak vyvinuly různé varianty. Například tradiční český hospodský guláš se dochucuje majoránkou, kmínem a česnekem, někdy může obsahovat i pivo nebo hořčici. 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Guláš Vaření Jedlá soda
Zdroj: apetitonline.cz, kupi.cz, ireceptar.cz, toprecepty.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější
Nejnovější