Češi přišli na způsob, jak si vylepšit kávu. Přidávají do ní tuto ingredienci, která podpoří imunitu a sníží cholesterol i krevní cukr

     
Petr Eybl
13. 7. 2025 ▪ 16:59

Mnoho lidí si do kávy přidává smetanu či tradiční kravské mléko. Toto mléko je samo o sobě plné důležitých minerálů a bílkovin, avšak má i své nevýhody.

Češi si začali do kávy přidávat zdraví prospěšnou ingredienci.
Češi si začali do kávy přidávat zdraví prospěšnou ingredienci.
Foto: Shutterstock

Nemalé množství lidí trpí například alergií na mléčnou bílkovinu. Další se pak potýkají s takzvanou laktózovou intolerancí, konzumace běžného mléka u těchto lidí vyvolává nepříjemné zažívací potíže. Co se smetany týče, ta je navíc plná tuků – a to z velké části neslavně proslulých nasycených mastných kyselin. Existuje ovšem skvělá náhrada, která se může pyšnit relativně dlouhou řadou pozitivních účinků – mimo jiné podporuje imunitu, snižuje krevní cholesterol i hladinu cukru v krvi. Není divu, že její popularita (nejen) u vášnivých konzumentů kávy během několika posledních let rapidně vyrostla. O jakou náhradu se jedná?

Lahodný zázrak, jehož popularita v posledních letech enormně vzrostla

Řeč je o nápoji, kterému takřka nikdo neřekne jinak než ovesné mléko. Ve skutečnosti se nicméně o mléko v pravém slova smyslu nejedná. Podle nařízení EU č. 1308/2013, může být jako „mléko" označovaný pouze produkt, který byl získaný ze sekrece mléčných žláz savců – tedy kravské, kozí, ovčí atd. Proto výrobci používají spíše pojem ovesný nápoj či rostlinný nápoj. 

To nicméně nemění nic na tom, že ovesný nápoj je plný důležitých živin. Nachází se v něm vláknina či vitaminy E, B6 a B12. Z minerálů pak stojí za zmínku především hořčík, vápník nebo železo

Nevýhodou ovesného mléka může být pro někoho (zejména pro sportovce) jeho relativně nízký podíl bílkovin, které navíc nejsou ve srovnání s živočišnými tak kvalitní. Zatímco v kravském mléku se nachází přibližně 3,3 gramu bílkovin na 100 mililitrů, v tom čistě ovesném většinou pouze 0,5 až 1,5 na 100 mililitrů.

Co se biologické hodnoty bílkovin týče, ty v kravském mléce dosahují hodnoty 88. Oproti tomu ovesné jen přibližně 60 – princip výpočtu biologické hodnoty je založený na dusíkové bilanci – ta nám udává, jaká část z přijatých aminokyselin (aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem bílkovin) se zabuduje do tělesných tkání. Číselně se vyjadřuje na stupnici od 0 do 100, přičemž platí snadné pravidlo – čím vyšší číslo, tím kvalitnější bílkovina. Existují nicméně i varianty ovesného mléka, které jsou uměle obohacené o kvalitní bílkoviny.

Ovesné mléko se může pyšnit řadou pozitivních účinků na zdraví. , ...

Podpoří imunitu a sníží hladinu cholesterolu a cukru v krvi

Ovesné mléko obsahuje vysoký podíl betaglukanů, což jsou polysacharidy (konkrétně rozpustná vláknina), které mají na lidský organismus nesmírně pozitivní účinky. 

Některé studie ukazují, že betaglukany posilují imunitní systém a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Jelikož jsou rozpustnou vlákninou, taktéž zpomalují vzestup hladiny cukru v krvi po konzumaci jídla. 

Za zmínku stojí rovněž obsah aminokyseliny tryptofanu, která se podílí na tvorbě serotoninu – tzv. hormonu dobré nálady. 

Do ovesného mléka se navíc někdy uměle přidávají vitamíny (často se jedná o vitamín B a D), které mají rovněž pozitivní vliv na organismus. Vitamin D je klíčový pro správné fungování imunitního systému, vitaminy z řady B jsou zase důležité pro nervový systém, činnost srdeční soustavy či energetický metabolismus.

Alternativy

Existuje celá řada dalších rostlinných nápojů, které mohou být náhradou za tradiční kravské mléko. Za zmínku stojí například mandlové mléko, rýžové mléko, pohankové mléko, špaldové mléko, lískooříškové mléko, kokosové mléko, hrachové mléko či dokonce bramborové mléko (aktuálně velmi těžce dostupné).

Rostlinných nápojů existuje široká škála. , ...

Pokud tedy z jakéhokoliv důvodu nemůžete pít tradiční kravské mléko, máte si rozhodně z čeho vybírat. Ze zdravotního hlediska se ovšem pokuste vyvarovat konzumaci rostlinných nápojů s přidaným cukrem



Sdílejte článek  
       


Štítky: Káva Zajímavosti Recept
Zdroj: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, ireceptar.cz, ceskyden.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější
Nejnovější