Kutil radí: Jak dostat zažranou plíseň z gumového těsnění. Postačí hrnec a jednoduchý domácí roztok
V kuchyni se skrývá hned několik míst, která jsou plná bakterií. Ale jedno spoustu lidí ani nenapadne. Na první pohled totiž může vypadat čistě. Přitom rozhodně není, ale přijde v různých situacích do kontaktu s naším jídlem i pitím.
Bakterie a plísně jsou někdy i tam, kde by rozhodně být neměly. Zbytky potravin a vlhkost se usadí, a když pak něco dostatečně nevyčistíte, začnou se dít věci. Přitom by stačilo udělat revizi toho, co jste nemyli už roky. A věřte, že takových míst máme ve svých kuchyních spoustu. Podívejte se pro jistotu i do své skříně nebo spíže – možná vás překvapí, co se tam v tichosti odehrává.
Doma to má většina
Komplikace mohou způsobit především gumová těsnění a víčka. Nejspíš máte podobné věci doma i vy – otázkou ale je, v jakém stavu. Lidé většinou při čištění rozeberou a oddělí hlavní části. Na co ale zapomenou, je oddělit od zbytku právě i těsnění – ať už na mixéru, shakeru, láhvi nebo třeba krabičce na jídlo.
To je přesně místo, kam většinou ani není vidět. Žádné do očí bijící šmouhy ani mastný povrch – jen skryté semeniště bakterií a plísní. A co všechno se tam může zachytit? Zbytky smoothie, proteinových nápojů, omáček nebo třeba masa. Ukrývají se tam pak mnohdy i celé měsíce nebo roky.
A výsledek? Vrstva plná bakterií, kvasinek a plísní, kterou už běžným umytím jen tak nezničíte – vznikne tam totiž takzvaný biofilm.
Uvnitř se skrývá časovaná bomba
Problém je, že většina lidí ani neví, že by se gumová těsnění měla pravidelně oddělovat a čistit. Přitom následky mohou zasáhnout i lidské zdraví. Tím, že to nedělají, se uvnitř tvoří prostředí lákavé pro E. coli, Salmonellu i černé plísně.
Obzvlášť černé plísně jsou opravdu zrádné. Jsou to totiž mikroskopické částečky, které nijak nezapáchají. Často si jich kvůli tomu ani nemusíte všimnout, a o jejich existenci se dozvíte, až už je pozdě.
To, co gumová těsnění skrývají, je často opravdu hluboko zakořeněno. Při každém kontaktu s jídlem se pak do něj malé kousky těchto „překvapení“ uvolňují. Dlouhodobé vystavení takovým plísním následně může způsobit různé alergie, chronický kašel nebo třeba střevní potíže.
Řešení krok po kroku
Pokud jste čištění těchto věcí zanedbávali, nemusíte je naštěstí hned vyhazovat. Stačí udělat několik kroků, které problém napraví.
Nejprve těsnění vyndejte z míst, kde jste ho doteď bez povšimnutí nechávali. A jestli patříte mezi ty, kteří se bojí, že tím těsnění poškodí, nejste sami. Jedním z nejčastějších důvodů pro zanedbávání čištění je totiž právě tento strach. Naštěstí jsou ale gumová těsnění používaná v kuchyni navržena tak, aby se dala oddělit a pak znovu nasadit.
Už ho máte oddělené? Jestli ano, vyvařte ho. Pomoct může i přelití vroucí vodou. Vysoká teplota a pára pomohou narušit biofilm a zničit mikroorganismy, které se tam schovávaly. Dejte si ale pozor, pokud vidíte na těsnění černou plíseň. V takovém případě ještě použijte roztok z octa nebo jedlé sody.
Nezapomeňte ale vyčistit i drážku, ze které jste těsnění vytáhli. Nečistoty a bakterie se skrývají všude a je potřeba je zničit. Pokud se tam nemůžete dostat, použijte kartáček, který vám s čištěním pomůže. A je hotovo.
Nezapomeňte na prevenci
Řešit problém, který je na světě, je jedna věc. Ta druhá ale je přistoupit k čištění i v každodenním životě. Preventivně kontrolujte shakery, lahve i jiné věci v kuchyni, jestli jsou před uložením suché. A stejně nezapomeňte kontrolovat vršky od krabiček na jídlo.
Právě zavření nádobky, která v sobě ještě skrývá vlhkost, je často začátkem komplikací. Bakterie se vyrojí a místa začnou zatuchle zapáchat. Přitom stačí tak málo, abyste ochránili své zdraví a vyvarovali se nepříjemnostem.




























































