Vánoční věnec vám nemusí vůbec opadat. Existuje jednoduchý přírodní způsob, jak usychání úplně zastavit
Adventní čas se neúprosně blíží a v souvislosti s tím řada lidí přemýšlí nad výrobou vlastního adventního věnce. To, jaké jehličí a ozdoby zvolíte, má přitom přímý vliv na jeho výslednou výdrž. Pokud nechcete, aby vám během pár dnů opadal, některým věcem se jednoduše vyhněte.
Mnoho lidí se při tvorbě adventního věnce soustředí hlavně na estetiku. Skutečná odolnost věnce však začíná už u výběru jehličí a doplňků. Některé druhy jehličí totiž přirozeně usychají rychleji než jiné. Stejně tak některé ozdoby již po pár dnech vypadají sešle a uschle.
Jaké jehličí je na tvorbu adventních věnců nejlepší
Pokud chcete, aby vám vánoční věnec vydržel skutečně dlouhou dobu, je samozřejmě možné volit aranžmá zcela bez jehličí, případně sáhnout po umělých větvích. Většina lidí však od svého věnce očekává přírodní vzhled a nezaměnitelnou vůni, čehož je možné dosáhnout právě díky klasickému jehličí.
Obecně lze ze všech jehličnatých stromů doporučit jedle. Mají temně zelené jehličí, které je hladké, takže se při práci s ním zbytečně nepopícháte. Krásně voní a opadává za poměrně dlouhou dobu. Ploché větvičky navíc netrčí do stran a můžete s nimi docílit krásně uhlazeného vzhledu.
Na druhou stranu například smrkové chvojí se k výrobě věnců příliš často nepoužívá. Jeho jehličí totiž píchá a především rychle opadává. Pokud s ním přece jen chcete pracovat, je lepší takový věnec použít pro ozdobení vchodových dveří (v chladných venkovních teplotách jehličí tolik neopadává).
Čím ozdobit věnec, aby dlouho vydržel
Jakmile máte hotový základ věnce z jehličí, můžete přistoupit k jeho dozdobení. Některé přírodní materiály dobře drží tvar i strukturu celé týdny, jiné rychle vadnou nebo ztrácejí barvu.
Mezi vhodné přírodní ozdoby patří například šišky, které časem nevadnou ani netmavnou. V posledních letech se popularitě těší také nadýchaný bavlník, který vydrží hezký celé svátky. Použít lze dále sušené plody. V tomto ohledu je ale třeba dát pozor na to, aby byly usušeny opravdu správně a důkladně. V opačném případě totiž mohou začít plesnivět. Použít můžete také celou skořici, která rovněž drží svůj tvar a krásně voní. Jehličí lze zkombinovat také s měkkými větvičkami, jako je eukalyptus nebo třeba buxus. Ačkoliv postupně sesychají, trvá to poměrně dlouho a adventní čas zpravidla přečkají bez ztráty svého vzhledu.
Naopak mezi nevhodné přírodní ozdoby na vánoční věnec lze zařadit čerstvé bobule, které mohou být citlivé na teplo. Mezi ty patří například čerstvé jeřabiny, rakytník nebo cesmína, které již po pár dnech mohou sesychat, popraskat nebo opadat. Nepoužívejte ani šípky, které se scvrkávají nebo mohou začít plesnivět. Pokud se vám líbí vánoční věnce s mechem, nikdy k tomuto účelu nepoužívejte přirozený mech. Velmi rychle totiž usychá, drolí se a opadává. Mnohem vhodnější je proto konzervovaný mech.
Co dělat, aby váš vánoční věnec vydržel co nejdéle ve skvělé kondici
V první řadě se snažte vybírat co nejčerstvější chvojí. Poznáte jej podle svěží barvy a dobré pružnosti.
Ještě před samotným zdobením můžete jednotlivé větve namočit na pár hodin do vody, aby se napily. Pomoci může také pravidelné rosení věnce jednou za dva až tři dny. Jako velmi efektivní metoda, jak usychání věnce před Vánoci úplně zpomalit, je považována technika rozprašování předem připravené směsi vody s cukrem v poměru 1 : 1 nebo vody s trochou octa (cca jedna lžíce octa na půl litru vody).
Jakmile budete mít věnec hotový, snažte se ho co nejméně dotýkat. Jednotlivé jehlice totiž opadávají právě tehdy, když se s věncem manipuluje.
Snažte se také věnec umístit tam, kde nebude vystaven přímému působení tepla. Nevhodné jsou například police v blízkosti topení nebo krbu. Nadměrné teplo by přirozeně vedlo k rychlejšímu usychání větví.


























































