Tahle česká vánoční dobrota je světový fenomén. Turisté ji vykupují, Češi recepturu střeží jako poklad
Blížící se vánoční svátky znamenají v mnoha rodinách čas na každoroční pečení cukroví. Existuje přitom jeden druh, který je u cizinců mimořádně oblíbený. Stejně tak i my si na něm s chutí pochutnáme a ten nejlepší recept se v mnoha rodinách střeží jako poklad.
Každá rodina má k pečení vánočního cukroví svůj vlastní přístup. Zatímco někteří si vystačí s perníčky, lineckým a vanilkovými rohlíčky, jiní se pouštějí klidně i do desítek různých druhů.
Každá země má své tradiční vánoční cukroví
Vánoce mají napříč celým světem mnoho podob – a stejně tak i jejich chutě. V každé zemi se tak objevují ikonické recepty, které provoní domov během adventního času. Německo má své perníčky Lebkuchen, ve Francii si nedokážou představit Vánoce bez rolády Bûche de Noël a ve Španělsku se podává polvorones a turrón.
Česká republika pak samozřejmě přichází se svou vlastní tradicí, kterou si poctivě střežíme. V mnoha rodinách se najdou ručně psané recepty na zažloutlém papíře, které se dědí z generace na generaci. Vůně cukroví pak v nás vyvolává nostalgické vzpomínky.
Nepečené cukroví s ohromující chutí
Vosí hnízda (nebo také včelí úly) se právem řadí mezi mimořádně oblíbené druhy vánočního cukroví. Připravují se z těsta z mletých piškotů, moučkového cukru, kakaa, másla, bílků a rumu. Plní se lahodným sladkým krémem a jejich základnu pak tvoří klasický piškot nebo linecká kolečka.
Přesný původ tohoto cukroví není znám. Uvádí se nicméně, že se mezi tradiční české cukroví řadí již stovky let. Nejčastěji bývá zmiňováno, že se vánoční cukroví peklo při příležitosti oslav slunovratu. Mělo zajistit hojnost a zároveň chránit rodinu před zlými silami. Každé cukroví mělo vzhledem ke svému tvaru svou symboliku a právě v kontextu toho pravděpodobně vzniklo cukroví připomínající včelí obydlí.
Proč cizinci tradiční vosí hnízda tolik milují
Pro mnoho cizinců je chuť vosích hnízd natolik jedinečná a sofistikovaná, že se k nim s chutí vracejí. Toto cukroví se pyšní jemnou, měkkou a zároveň ne těžkou strukturou, která se doslova roztéká na jazyku.
Zahraniční návštěvníci také vosí hnízda mnohdy vnímají jako autentický kousek české kultury, který nelze běžně koupit v supermarketech. Když pak toto cukroví zahlédnou na tradičních vánočních trzích, často mu nedokážou odolat.
Jaké jsou oblíbené variace tohoto cukroví
Postupem času včelí úly prošly určitými inovacemi. Vzhledem k tomu se v dnešní době můžeme setkat s mnoha různými obměnami a zajímavými chuťovými profily. Kromě tradičního receptu tak můžete ochutnat například ořechová hnízda, která mají vyšší podíl vlašských nebo lískových ořechů. Lehce exotickou obměnou mohou být kokosová hnízda, kdy se kokos může přidávat přímo do těsta nebo do náplně.
V některých rodinách sází na kávovou nebo dokonce čokoládovou náplň. V případě dětských receptů se pak samozřejmě setkáte i s variantami zcela bez alkoholu.
TIP na závěr: Recept na tradiční vosí hnízda jako od babičky
Inspirujte se jednoduchým receptem na vosí hnízda a připravte si pochoutku jako od babičky.
Ingredience:
-
200 g mletých piškotů
-
100 g mletých ořechů
-
1 bílek
-
2 lžíce kakaa
-
150 g moučkového cukru
-
1 lžíce rumu
Náplň:
-
100 g změklého másla
-
100 g moučkového cukru
-
1 žloutek
-
2 lžíce rumu
Postup přípravy:
Nejprve si připravte těsto. Smíchejte piškoty, ořechy, cukr a kakao. Přidejte rum a bílek a vypracujte vláčné těsto, které se nebude drolit.
Poté připravte náplň smícháním všech ingrediencí.
Formičku na vosí hnízda vysypte moučkovým cukrem, vložte kousek těsta a prstem vytvořte prohlubeň. Naplňte krémem a každé hnízdo zakončete piškotem.
Hotová hnízda dejte ztuhnout do lednice.























































