EnergoZrouti.cz

Fotovoltaika z Lidlu za pár korun a její registrace za pár minut. Nová legislativa zrychlí instalace

  
Martin Bárta
18. 4. 2024 ▪ 12:58

Fotovoltaiku koupenou na internetu nebo v obchodních řetězcích bude díky nové legislativě Solar Package I. možné v Německu registrovat jen za pár minut. Domácnosti si tak budou moci snadno snížit účty díky kompletům, které lze velmi snadno namontovat na fasádu či balkon.

Balkonová fotovoltaika bude v Německu ještě jednodušší
Balkonová fotovoltaika bude v Německu ještě jednodušší
Foto: Unsplash

Nainstalovat jednoduchou balkonovou elektrárnu bude v Německu ještě jednodušší díky novému zákonu, který v tomto týdnu místní zákonodárci schválili. Takzvaný balíček Solar Package I. umožní německým domácnostem nainstalovat malou fotovoltaiku na balkon bez toho, aniž by bylo nutné měnit elektroměr či složitě žádat o povolení.

Jaro v plném proudu a stále více slunečných dnů v minulých týdnech mnoho domácností dostalo k nápadu nainstalovat si na balkon či fasádu několik fotovoltaických panelů a pomoci tak během slunných měsíců srazit účty za elektřinu. Přestože německá legislativa narozdíl od té platné v České republice instalace balkonových elektráren jednoduše umožňuje, jejich registrace dosud byla i tak zbytečně složitá.

Na většinu nových balkonových elektráren by tak domácnostem díky novým změnám měla stačit jen jediná registrace. V současnosti je přitom nutné provádět registraci dvakrát: jednou u provozovatele místní distribuční sítě a podruhé u Spolkové agentury pro sítě. Jakmile vstoupí nový balíček v platnost, bude už ale stačit pouze jedna registrace, a to právě u Spolkové agentury. Taková registrace je přitom vcelku logická už z důvodu plánování řízení celé distribuční sítě, do které mohou jít z těchto menších zdrojů takzvané přetoky.

Mimo základní registrace ale může být stejně jako v současnosti vyžadováno i více údajů v případě, kdy majitelé balkonové elektrárny chtějí vyrobenou energii také akumulovat, a to například do baterií. Systémy s bateriemi přitom patří mezi ty nejprodávanější a v Německu je lze snadno koupit nejen na on-line platformách ale například i v obchodních řetězcích.

Nová aktualizace legislativy tak přinese možnost mnoha domácnostem, které bydlí v bytových domech snížit účty za energie díky využití energie ze slunce. Pomoci by to ve výsledku mělo i ve snižování uhlíkových emisí, ve kterých je Německo v rámci evropské sedmadvacítky nejrychlejší.

Mimo možnosti jednoduché registrace ale nová legislativa přinese i možnost navýšení výkonu balkonových elektráren. Ty jsou v současnosti omezeny na 600 wattů, nově by ale mělo být povoleno o dvě stovky víc.

Balkonových elektráren podle ČT24 přibývá i v tuzemsku. Domácnosti si s jejich pomocí velmi často snižují účty za elektřinu, ale kvůli jejich velikosti instalace je návratnost velmi dlouhá. Mnoho ze zařízení, které si Češi pořídí z internetových obchodů či kamenných obchodů za hranicemi, ale může domácnosti přijít velmi draho. V případě, kdy není ze sítě v danou chvíli stejný nebo větší odběr než zařízení vyrobí, může dojít k takzvanému přetoku. Ten ale u tuzemských distributorů oproti Německu není standardně povolen a domácnost tak za takový přetok může dostat od distributora sankci. Na přetoky je totiž nutné od distributora nejprve získat povolení, což ale mnohdy u balkonových elektráren není možné.




Štítky: Fotovoltaika Fotovoltaika na balkon Německo Obnovitelné zdroje Legislativa Zákony