EnergoZrouti.cz

Fotovoltaiky vedle rohlíků. Řetězec Lidl nabízí fotovoltaické komplety na balkóny za pár korun

  
Tomáš Jelínek
22. 5. 2023 ▪ 10:46

Fotovoltaika na balkon vedle rohlíků? Lidl se svou značkou PARKSIDE ukazuje, že i pořízení malé fotovoltaické elektrárny může být hračka. Jeho řešení vyjde v základní verzi na méně než pět tisíc korun a má i propojení s mobilní aplikací.

Lidl prodává fotovoltaiku za pár korun
Lidl prodává fotovoltaiku za pár korun
Foto: Unsplash

Potraviny, oblečení, výbavu pro kutily a mnoho dalších položek je možné v současnosti nakoupit v maloobchodních prodejnách řetězce Lidl. Ten se díky přijatelné kvalitě i ceně svých výrobků za poslední roky posunul mezi jednoho z největších maloobchodníků v tuzemsku. Lidl ale nezůstává pozadu ani za aktuálními trendy v oblasti obnovitelných zdrojů a tak do své nabídky zařadil pod oblíbenou značkou PARKSIDE i balkónovou fotovoltaickou elektrárnu.

Tu bude samozřejmě možné zakoupit jak na pobočkách, tak i na e-shopu firmy. Sada fotovoltaiky v základním provedení nabídne výkon sice pouhých 150 wattů, Lidl ale nabídne možnost jejího rozšíření až na 600 wattů. Zákazníci za cenu startující pod pěti tisíci korunami získají jak fotovoltaický panel tak i chytrý střídač, který bude možné propojit s mobilní aplikací a sledovat tak například aktuální výrobu v aplikaci Lidl Home.

Díky tomu, že je sada modulární lze ji s lepším střídačem a dalšími panely rozšířit až na 600W, což už je dostatečný výkon pro mnoho menších spotřebičů. Součástí balení je pak také montážní materiál, díky kterému lze panely připevnit na zábradlí balkónu.

Samotný fotovoltaický set je ale v současnosti k dispozici jen v Německu, kde je využívání fotovoltaických elektráren na balkónech výrazně využívanější než u nás. Tomu rozhodně brání také naše legislativa, která není k těmto instalacím nijak příliš vlídná. U sousedů v Německu totiž k instalaci malé balkónové elektrárny není zapotřebí povolení a ani elektrikář, který by zapojení zkontroloval. Jedinou nutností je ovšem registrace u úřadů, to ale on-line zabere jen pár minut a je zdarma.

Zda se podobných levných řešení, které by i domácnostem v panelovém domě pomohly se snížením účtů za elektřinu dočkáme i u nás je zatím spíše otázkou budoucnosti. Už řešení komunitní energetiky, která je důležitou součástí rozvoje obnovitelných zdrojů totiž v tuzemsku výrazně pokulhává.




Štítky: Fotovoltaika Lidl Obnovitelné zdroje Německo Fotovoltaické panely Solární panely Solární elektrárny