EnergoZrouti.cz

Chorvatsko otevřelo svou největší fotovoltaickou elektrárnu na ostrově Vis

  
Nikola Stránská
13. 9. 2020 ▪ 08:55

Chorvatsko otevírá další solární elektrárnu na ostrově Vis, ta se společně s dalšími projekty přidá k plánům na čistější energetiku země. Právě v oblasti fotovoltaiky má Chorvatsko ještě obrovský potenciál.

Kontrola fotovoltaických panelů
Kontrola fotovoltaických panelů
Foto: Gustavo Fring / Pexels

Na Chorvatském ostrově Vis byla v minulém týdnu uvedena do provozu fotovoltaická elektrárna s výkonem 3,5 MW, který by mě pokrýt spotřebu celého ostrova. Ten se díky němu stane částečně energeticky soběstačný.

Novou solární farmu na ostrově vybudovala firma HEP Group, která je kontrolovaná Chorvatským státem, díky spuštění nových panelů se nyní ostrov stane z velké části nezávislý na dodávkách energií z pevniny. Stabilitu sítě by navíc mělo zajistit i bateriové uložiště, které uloží celou 1 MW.

Projekt je podle firmy i místních úřadů největším solárním parkem v zemi. Ještě letos by ale měla tomuto parku přibýt nová konkurence ve městě Vrlika. Ta by ve zkušebním provozu zatím měla nabídnout 2,1 MW.

Fotovoltaický park, který na ostrově Vis společnost vystavěla má 11 200 solárních modulů o výkonu 340 W. Celý komplex tak vyšel na 4,15 milionu EUR (téměř 110 milionů korun). Elektrárna by měla ročně vyrobit až 5 GWh elektrické energie a pokrýt tak spotřebu 1 600 místních domácností. Bateriový systém tak bude určený spíše pro měsíce bez turistického ruchu, kdy je spotřeba energie nižší.

Chorvatsko má i další projekty na budoucnost energetiky

Stavba nových zdrojů obnovitelné energie a to primárně té solární je součástí plánu chorvatských ostrovů ale i celé země na zvýšení výroby energie tímto způsobem, který má v zemi velký potenciál. V minulosti tak již svou energetickou strategii pro následující roky představil další z chorvatských ostrovů – Hvar.


Chorvatsko také od začátku září umožňuje občanům využít obdobu tuzemské Nové zelené úsporám. Podle úřadů totiž je v zemi velká část energií spotřebována v rodinných domech, ty jsou ale často energeticky velmi neefektivní a většina z nich nemá ani základní zateplení. Právě nové projekty by měly přinést další energetické úspory a pomoci tak snížit vliv této turistické destinace na změnu globálního klima.




Zdroj: HEP