Hygienici varují: Tato část lednice je nejšpinavější v celé domácnosti. Většina lidí ji nikdy nemyje
Lednice je výkonný a praktický pomocník, bez kterého si dnes život umíme jen sotva představit. Díky ní můžeme dlouho uchovávat potraviny, které by jinak brzy podlehly zkáze. S technologickým vývojem se radikálně proměňují i lednice. Od původních chladicích boxů dnes představují ty nejmodernější sofistikované spotřebiče reagující dokonce na dálkové ovládání, které umí výrazně usnadnit život.
Co se však nemění, je nutnost pravidelné údržby. Všude tam, kde se skladuje jídlo, by měly panovat hygienické podmínky a čistota, které zajistí nezávadnost konzumovaných potravin. Hygienici proto varují před častou chybou, které se mnozí dopouštějí. Tato část lednice je podle nich nejšpinavější v celé domácnosti. I přesto ji většina lidí téměř nikdy nemyje.
Organizace je základ
Potraviny v lednici by vždy měly být na místě jim určeném. Správnou organizací a rozmístěním věcí eliminujete riziko, že vám „projde“ jídlo, které jste zapomněli sníst, protože jste si ho v ledničkovém chaosu zkrátka nevšimli. Mít lednici přehledně uspořádanou ušetří čas strávený hledáním potřebných surovin a zajistí vám přehled o všech zásobách.
Líheň bakterií
Za největší problém vědci označují místo, které uživatelé naopak vyzdvihují pro jeho praktičnost a možnost oddělení určitých potravin od jiných. Tím inkriminovaným místem v lednici, které je přímo líhní bakterií, je spodní zásuvka na zeleninu a ovoce. Ačkoliv právě ona by měla zajistit, že zelenina a ovoce zůstanou co nejdéle čerstvé, výskyt bakterií salmonely, listerie nebo obávané E. coli je podle vědců právě zde nejvyšší. V zeleninových šuplících se dle studií vyskytuje více než 750× více bakterií než se považuje za běžné a bezpečné. Jak je patrné, nízké teploty panující v lednici sice snižují růst a výskyt bakterií, ale nezajistí jejich úplné vymizení.
Jak často čistit a jaké prostředky použít?
Zásuvku na ovoce a zeleninu byste měli čistit vždy, když do ní přidáte nové potraviny, nebo minimálně jednou týdně. Ze šuplíku odstraňte všechny rostlinné zbytky: odpadlé kousky salátu, stopky z rajčat, povadlou mrkvovou nať a další organické části. Samozřejmostí by měla být pravidelná kontrola stavu jednotlivých potravin. Zásuvku před čistěním celou vyndejte, vyprázdněte a umyjte teplou vodou s přípravkem na nádobí, poté ještě použijte antibakteriální a dezinfekční prostředky. Do lednice vracejte zásuvku důkladně vysušenou.
Uchovejte potraviny co nejdéle čerstvé
Tím, že udržíte potraviny čerstvé a v dobrém stavu, snížíte i riziko výskytu bakterií a plísní. Neskladujte ovoce a zeleninu dohromady. Zeleninu před uklizením nikdy neumývejte. U kořenové zeleniny odstraňte nať, která urychluje její vysušení a snižuje celkovou trvanlivost. Disponuje-li vaše lednice šuplíky s nastavením vlhkosti, využívejte tuto funkci pro různé druhy zeleniny. Listová zelenina vyžaduje vyšší vlhkost než jiné druhy, ovoce naopak potřebuje vlhkost co nejnižší.
Místa, na která se často zapomíná
Lednice obsahuje spoustu míst, na jejichž úklid lidé často zapomínají nebo je přehlížejí. No schválně, jak často čistíte těsnění kolem dveří lednice, odtokový otvor kondenzátu nebo rukojeť? Právě to jsou místa, která se pravidelně nečistí, ale i na nich se to hemží bakteriemi. Všechny tyto části byste měli čistit ideálně jednou za měsíc za předpokladu, že se nestane žádná nehoda. Ve chvíli, kdy se vám v lednici rozlije tekutina, praskne jogurt nebo dojde k jinému zašpinění, jednejte ihned a neodkládejte to na později.
Nastavte si pravidelný režim úklidu lednice. Poměrně oblíbenou metodou je čištění ve frekvenci vázané na nákupní zvyklosti. Lednice je dobrý sluha, ale při nesprávné a nedostatečné péči se z ní může stát líheň bakterií.
























































