Nejzdravější polévka z éry za komančů se vrací. Pomáhá trávení a je ideální při hubnutí
Během posledních let zažívá česká kuchyně částečnou renesanci. Lidé se vracejí zpět k tradičním pokrmům, které dříve upadaly v zapomnění.
Česká gastronomie zažila období, kdy značnou část zdejších amatérských i profesionálních kuchařů lákaly rozličné exotické suroviny, komplikované recepty a jídla ze všech koutů světa. Část z nich se nyní začala postupně vracet k tradičním pokrmům, které jsou v mnohých případech levné, jednoduché, zdravé a rychlé na přípravu. Na výsluní se opět dostává například polévka, kterou měli Češi v oblibě za socialismu. O kterou polévku se konkrétně jedná a z jakých důvodů může být její zařazení do jídelníčku naprosto skvělým nápadem?
Tradiční a výživná polévka z doby nedostatku
Řeč je o kroupové polévce, která se může pyšnit skutečně mimořádně pestrou minulostí – její kořeny sahají hluboko do historie českého vaření. Lidé, kteří žili na území dnešní České republiky (avšak nejen ti), ji podle spolehlivých historických pramenů vařili již v období středověku.
Již v té době byla považována za levnou, jednoduchou a výživnou stravu, díky čemuž si ji mohli dopřát i lidé z chudších vrstev. Základní ingredience, ze kterých se kroupová polévka vaří, byly široce dostupné. Právě to je jeden z hlavních důvodů, proč se recept na ni rychle rozšířil po celé Evropě a postupně jej začali zaznamenávat i lidé z ostatních kontinentů. Rovněž to vysvětluje, proč byla na území Československa natolik oblíbená právě v období socialismu.
Nyní začíná v řadě českých domácností obliba této polévky znovu stoupat. Lidé si jí váží ze stejných důvodů jako v minulosti, nicméně přibyl ještě jeden další důvod: V poslední době se začíná čím dál více hovořit o důležitosti zdravé stravy, přičemž kroupová polévka je bezesporu perfektní ukázkou nutričně vyváženého jídla.
Kroupová polévka je zhmotněným elixírem zdraví
Není žádným tajemstvím, že mezi hlavní přísady kroupové polévky se řadí kroupy a zelenina. Právě proto je kroupová polévka považována za nutričně bohatý pokrm, jehož přidání do jídelníčku by doporučil nejeden výživový poradce.
Kroupy představují přírodní a minimálně zpracovanou surovinu, která obsahuje širokou škálu prospěšných živin. Z minerálů stojí za zmínku především mangan, fosfor, zinek, horčík nebo selen. Co se vitaminů týče, z nich jsou zastoupeny zejména ty ze skupiny B (B1, B3, B6), které významnou měrou podporují energetický metabolismus a starají se o správné fungování nervového systému.
Kroupy navíc obsahují látku, která dokáže divy
Kromě vitaminů a minerálů se v kroupech nachází vysoké množství vlákniny, o jejíž nezastupitelné roli v jídelníčku se v posledních letech hovoří velmi hlasitě – nejen v odborných kruzích, ale i mezi běžnými nadšenci do zdravého životního stylu. V kroupech je možné narazit na oba typy vlákniny, rozpustnou i nerozpustnou.
Rozpustná vláknina (např. beta-glukany) pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a dokonce dokáže snižovat hladinu „zlého“ cholesterolu. Navíc zvyšuje pocit sytosti, což může výrazně pomoci lidem, kteří se snaží o redukci váhy.
Nerozpustná vláknina především podporuje činnost střev, protože působí jako objemové činidlo a přispívá k jejich detoxikaci. To je dáno tím, že na sebe dokáže vázat nestrávené zbytky a potenciálně škodlivé látky. Za zmínku rozhodně stojí i souvislost mezi příjmem vysokého množství vlákniny a nižší prevalencí rakoviny tlustého střeva, na což upozorňují vědecké studie. Jinými slovy příjem vlákniny může snižovat riziko rozvoje rakoviny. Nakonec platí, že i tento typ vlákniny zvyšuje pocit sytosti.
Zelenina pak dodává tělu širokou škálu dalších vitaminů a minerálů, což z tohoto pokrmu dělá skutečný elixír zdraví. Pokud tedy máte tu možnost, kroupovou polévku do jídelníčku rozhodně zařaďte.


























































