Nejzdravější polévka z éry za komančů se vrací. Pomáhá trávení a je ideální při hubnutí

     
Petr Eybl
8. 11. 2025 ▪ 16:59

Během posledních let zažívá česká kuchyně částečnou renesanci. Lidé se vracejí zpět k tradičním pokrmům, které dříve upadaly v zapomnění.

Kroupová polévka je nový hit zdravého jídelníčku
Kroupová polévka je nový hit zdravého jídelníčku
Foto: Shutterstock

Česká gastronomie zažila období, kdy značnou část zdejších amatérských i profesionálních kuchařů lákaly rozličné exotické suroviny, komplikované recepty a jídla ze všech koutů světa. Část z nich se nyní začala postupně vracet k tradičním pokrmům, které jsou v mnohých případech levné, jednoduché, zdravé a rychlé na přípravu. Na výsluní se opět dostává například polévka, kterou měli Češi v oblibě za socialismu. O kterou polévku se konkrétně jedná a z jakých důvodů může být její zařazení do jídelníčku naprosto skvělým nápadem? 

Tradiční a výživná polévka z doby nedostatku 

Řeč je o kroupové polévce, která se může pyšnit skutečně mimořádně pestrou minulostí – její kořeny sahají hluboko do historie českého vaření. Lidé, kteří žili na území dnešní České republiky (avšak nejen ti), ji podle spolehlivých historických pramenů vařili již v období středověku

Již v té době byla považována za levnou, jednoduchou a výživnou stravu, díky čemuž si ji mohli dopřát i lidé z chudších vrstev. Základní ingredience, ze kterých se kroupová polévka vaří, byly široce dostupné. Právě to je jeden z hlavních důvodů, proč se recept na ni rychle rozšířil po celé Evropě a postupně jej začali zaznamenávat i lidé z ostatních kontinentů. Rovněž to vysvětluje, proč byla na území Československa natolik oblíbená právě v období socialismu

Nyní začíná v řadě českých domácností obliba této polévky znovu stoupat. Lidé si jí váží ze stejných důvodů jako v minulosti, nicméně přibyl ještě jeden další důvod: V poslední době se začíná čím dál více hovořit o důležitosti zdravé stravy, přičemž kroupová polévka je bezesporu perfektní ukázkou nutričně vyváženého jídla. 

Kroupová polévka je levná, ale výživná. , ...

Kroupová polévka je zhmotněným elixírem zdraví 

Není žádným tajemstvím, že mezi hlavní přísady kroupové polévky se řadí kroupy a zelenina. Právě proto je kroupová polévka považována za nutričně bohatý pokrm, jehož přidání do jídelníčku by doporučil nejeden výživový poradce. 

Kroupy představují přírodní a minimálně zpracovanou surovinu, která obsahuje širokou škálu prospěšných živin. Z minerálů stojí za zmínku především mangan, fosfor, zinek, horčík nebo selen. Co se vitaminů týče, z nich jsou zastoupeny zejména ty ze skupiny B (B1, B3, B6), které významnou měrou podporují energetický metabolismus a starají se o správné fungování nervového systému. 

Kroupy jsou velice zdravé. , ...

Kroupy navíc obsahují látku, která dokáže divy 

Kromě vitaminů a minerálů se v kroupech nachází vysoké množství vlákniny, o jejíž nezastupitelné roli v jídelníčku se v posledních letech hovoří velmi hlasitě – nejen v odborných kruzích, ale i mezi běžnými nadšenci do zdravého životního stylu. V kroupech je možné narazit na oba typy vlákniny, rozpustnou i nerozpustnou. 

Rozpustná vláknina (např. beta-glukany) pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a dokonce dokáže snižovat hladinu „zlého“ cholesterolu. Navíc zvyšuje pocit sytosti, což může výrazně pomoci lidem, kteří se snaží o redukci váhy. 

Nerozpustná vláknina především podporuje činnost střev, protože působí jako objemové činidlo a přispívá k jejich detoxikaci. To je dáno tím, že na sebe dokáže vázat nestrávené zbytky a potenciálně škodlivé látky. Za zmínku rozhodně stojí i souvislost mezi příjmem vysokého množství vlákniny a nižší prevalencí rakoviny tlustého střeva, na což upozorňují vědecké studie. Jinými slovy příjem vlákniny může snižovat riziko rozvoje rakoviny. Nakonec platí, že i tento typ vlákniny zvyšuje pocit sytosti. 

Zelenina pak dodává tělu širokou škálu dalších vitaminů a minerálů, což z tohoto pokrmu dělá skutečný elixír zdraví. Pokud tedy máte tu možnost, kroupovou polévku do jídelníčku rozhodně zařaďte. 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Polévka Retro Vaření
Zdroj: toprecepty.cz, fresh.iprima.cz, veselabrokolice.cz, centrum.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější