Nejzdravější polévka z éry za komančů se vrací. Pomáhá trávení a je ideální při hubnutí

     
Petr Eybl
8. 11. 2025 ▪ 16:59

Během posledních let zažívá česká kuchyně částečnou renesanci. Lidé se vracejí zpět k tradičním pokrmům, které dříve upadaly v zapomnění.

Kroupová polévka je nový hit zdravého jídelníčku
Kroupová polévka je nový hit zdravého jídelníčku
Foto: Shutterstock

Česká gastronomie zažila období, kdy značnou část zdejších amatérských i profesionálních kuchařů lákaly rozličné exotické suroviny, komplikované recepty a jídla ze všech koutů světa. Část z nich se nyní začala postupně vracet k tradičním pokrmům, které jsou v mnohých případech levné, jednoduché, zdravé a rychlé na přípravu. Na výsluní se opět dostává například polévka, kterou měli Češi v oblibě za socialismu. O kterou polévku se konkrétně jedná a z jakých důvodů může být její zařazení do jídelníčku naprosto skvělým nápadem? 

Tradiční a výživná polévka z doby nedostatku 

Řeč je o kroupové polévce, která se může pyšnit skutečně mimořádně pestrou minulostí – její kořeny sahají hluboko do historie českého vaření. Lidé, kteří žili na území dnešní České republiky (avšak nejen ti), ji podle spolehlivých historických pramenů vařili již v období středověku

Již v té době byla považována za levnou, jednoduchou a výživnou stravu, díky čemuž si ji mohli dopřát i lidé z chudších vrstev. Základní ingredience, ze kterých se kroupová polévka vaří, byly široce dostupné. Právě to je jeden z hlavních důvodů, proč se recept na ni rychle rozšířil po celé Evropě a postupně jej začali zaznamenávat i lidé z ostatních kontinentů. Rovněž to vysvětluje, proč byla na území Československa natolik oblíbená právě v období socialismu

Nyní začíná v řadě českých domácností obliba této polévky znovu stoupat. Lidé si jí váží ze stejných důvodů jako v minulosti, nicméně přibyl ještě jeden další důvod: V poslední době se začíná čím dál více hovořit o důležitosti zdravé stravy, přičemž kroupová polévka je bezesporu perfektní ukázkou nutričně vyváženého jídla. 

Kroupová polévka je levná, ale výživná. , ...

Kroupová polévka je zhmotněným elixírem zdraví 

Není žádným tajemstvím, že mezi hlavní přísady kroupové polévky se řadí kroupy a zelenina. Právě proto je kroupová polévka považována za nutričně bohatý pokrm, jehož přidání do jídelníčku by doporučil nejeden výživový poradce. 

Kroupy představují přírodní a minimálně zpracovanou surovinu, která obsahuje širokou škálu prospěšných živin. Z minerálů stojí za zmínku především mangan, fosfor, zinek, horčík nebo selen. Co se vitaminů týče, z nich jsou zastoupeny zejména ty ze skupiny B (B1, B3, B6), které významnou měrou podporují energetický metabolismus a starají se o správné fungování nervového systému. 

Kroupy jsou velice zdravé. , ...

Kroupy navíc obsahují látku, která dokáže divy 

Kromě vitaminů a minerálů se v kroupech nachází vysoké množství vlákniny, o jejíž nezastupitelné roli v jídelníčku se v posledních letech hovoří velmi hlasitě – nejen v odborných kruzích, ale i mezi běžnými nadšenci do zdravého životního stylu. V kroupech je možné narazit na oba typy vlákniny, rozpustnou i nerozpustnou. 

Rozpustná vláknina (např. beta-glukany) pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a dokonce dokáže snižovat hladinu „zlého“ cholesterolu. Navíc zvyšuje pocit sytosti, což může výrazně pomoci lidem, kteří se snaží o redukci váhy. 

Nerozpustná vláknina především podporuje činnost střev, protože působí jako objemové činidlo a přispívá k jejich detoxikaci. To je dáno tím, že na sebe dokáže vázat nestrávené zbytky a potenciálně škodlivé látky. Za zmínku rozhodně stojí i souvislost mezi příjmem vysokého množství vlákniny a nižší prevalencí rakoviny tlustého střeva, na což upozorňují vědecké studie. Jinými slovy příjem vlákniny může snižovat riziko rozvoje rakoviny. Nakonec platí, že i tento typ vlákniny zvyšuje pocit sytosti. 

Zelenina pak dodává tělu širokou škálu dalších vitaminů a minerálů, což z tohoto pokrmu dělá skutečný elixír zdraví. Pokud tedy máte tu možnost, kroupovou polévku do jídelníčku rozhodně zařaďte. 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Polévka Retro Vaření
Zdroj: toprecepty.cz, fresh.iprima.cz, veselabrokolice.cz, centrum.cz




Nejnovější z kategorie


Jaký dezert připravit na Silvestra?

Smažit rybu na teflonu je strašná chyba

Lidl vytáhl další trumf

Rozložitelné stoly se přizpůsobí i malému prostoru

Z čeho se vyrábí nábytek z IKEA?

Chalupy a chaty mají specifické nároky na vytápění.

Chlebíčky jsou českou klasikou.

Letos zkuste vsadit na jiný typ vánočního stromečku.

Dostupnost bydlení je v České republice žalostná.

Digestoř zabudovaná do varné desky dnes soupeří s klasickými modely

Balící papír jako zrádná vánoční past

Některé bytové doplňky ze socialismu by pamětníci poznali i ze spánku

Tyto rostliny vnášejí do bytu život

Cukrovinku si můžete vychutnat třeba na vánočních trzích.

Umístění sušičky ovlivňuje spotřebu nebo třeba vlhkost v místnosti.

Jak odstranit pařezy, aniž byste museli použít složité postupy?

Světlo tvoří jeden z hlavních pilířů feng-šuej.

Rozložení nábytku může hrát podle feng-šuej roli v proudění energie

Pusťte se do pečení, tento moučník potřebuje pár dní na změknutí

Co dělat, když máte televizi blízko gauče?

Hromaděním věcí v bytě si můžete podle feng-šuej blokovat energii

Některé nevkusné vánoční dekorace by raději měly zůstat v zapomnění

Do jakého patra v lednici patří maso, mléko a vejce?

Otestovali jsme vysavače od levných po prémiové. Tenhle za 3 000 Kč vyhrál poměrem cena–výkon

Tohle občerstvení před 30 lety vytáhl každý, když zazvonila návštěva

Psa si vždy vybírejte podle životního stylu

Jedním ze slavných českých vynálezů jsou kontaktní čočky

Pyžamo se nemění tak často, jak si myslíte

Nábytek s dvojitým účelem nahrazuje otevřené police a skříňky

Ne každá čokoláda se hodí do pečení



Nejnovější
Nejnovější