Brno postaví další stanice na dobíjení elektromobilů, první už stojí

  
Martin Bárta
21. 8. 2020 ▪ 07:47

Brno postaví nové dobíjecí stanic elektromobilů v rámci celého města společně s městskou společností Teplárny Brno. Nové nabíječky by měly časem nabídnout i vlastní systém platby pomocí BrnoiD.cz.

Nabíjení elektromobilu
Nabíjení elektromobilu
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Už v červnu letošního roku spustilo Brno společně s Teplárnami Brno tři nové nabíječky elektromobilů s vysokorychlostním nabíjení elektromobilů v obchodním centru – Galerie Vaňkovka. Město plánuje ještě během letošního a příštího roku přidat i další nabíječky.

Město se do výstavby nabíjecích stanic pustilo kvůli zvýšení jejich dostupnosti a taky faktu, že většina současných stanic je přístupná pouze pro registrované uživatele. Město by tak chtělo zpřístupnit nabíjecí stanice úplně všem.

Město chystá i integraci vlastní platebního systému do nabíječek

Díky spolupráci se společností Teplárny Brno, která je městem vlastněna bude si zajistí město pouze potřebné pozemky na kterých následně společnost nabíječky postaví a zajistí také provoz stanic do budoucna. Stanice by měly být stavěny hlavně u rušných míst, kde je vyšší hustota obyvatel a dostatečný přístup k distribuční síti elektrické energie.


Město chce projektem za přibližně 10 milionů korun postavit dvacet nabíjecích stanic, převážná část peněz by pak měla pocházet z evropských dotačních programů. Jakmile se počty stanic začnou rozšiřovat počítá město se spuštěním vlastního platebního systému, který bude dostupný i pomocí portálu BrnoiD.cz jež už dnes nabízí možnosti jako platbu odpadů, správu přístupu do knihovny či platbu za brněnskou šalinkartu.

Největší tuzemskou síť nyní provozuje ČEZ

Nerozsáhlejší veřejnou síť nabíjecích stanic u nás v současnosti provozuje energetická společnost ČEZ, která má více jak 210 nabíječek. Své nabíječky rozšiřuje nejčastěji u parkovišť obchodních center. V posledních měsících pak přidává nové nabíječky i u sítě rychlého občerstvení McDonald’s se kterou spolupracuje.


V Německu v současnosti staví své nabíječky třeba provozovatel čerpacích stanic Aral, ten jich chce postavit rovnou stovku. Obrovský projekt instalace nabíječek ale plánuje i americká automobilka General Motors, která chce v USA vystavět do pěti let více jak 2700 rychlo nabíjecích stanic.




Zdroj: RED