EnergoZrouti.cz

Znojmo v letních parnech osvěží mlhovače i „živé slunečníky“

  
Nikola Stránská
11. 6. 2021 ▪ 09:48

Na příjemné osvěžení v horkých letních dnech se mohou těšit obyvatelé i návštěvníci Znojma. Tam po zkušenostech z posledních let rozšiřují systém mlhovačů, které pomáhají zpříjemnit pobyt v historickém centru. Nově přibude i takzvaná suchá mlha. Objeví se ale i platany, které zastanou funkci živých slunečníků.

Mlhovače ve Znojmě
Mlhovače ve Znojmě
Foto: Znojmo

Znojmo se stejně jako další města snaží v posledních letech vyrovnat s extrémními vedry, které jsou zvláště v zastavěné oblasti historického jádra města velmi nepříjemné. Pro turisty i místní si tak po úspěchu v minulých letech připravilo město rozšíření mlžítek pro osvěžení v největších pařácích.

Tepelné ostrovy jsou problém městské zástavby

Právě v historickém jádru města dochází velmi často ke vzniku takzvaných tepelných ostrovů, tedy míst, která se kvůli intenzivní zástavbě a nedostatku zeleně velmi rychle ohřívají. Pobyt na těchto místech je pak pro lidi velmi nepříjemný.

Město tak pro ochlazení v teplých dnech připraví mlžítka, tedy jednoduché mlžící sprchy, které rozprašují drobné kapky vody a pomohou pocitově ochladit jak okolí tak i lidi, kteří se pod nimi prochází.

„Mlžítka jsou nyní v provozu už třetí rok, máme na ně pozitivní odezvu. Měnili jsme u některých pouze jejich umístění. Jsou totiž mobilní a můžeme je bez problému přemisťovat. Letos jsme se rozhodli rozšířit tento způsob ochlazení ještě o další mlžící systém na Masarykově náměstí,“ zmínil starosta Znojma Jakub Malačka.

Na ovládání systému má město i vlastní aplikaci

Mimo těchto sprch ale město nabídne i takzvanou suchou mlhu na Masarykově náměstí. Nejde ale o nic speciálního, na sloupy veřejného osvětlení je umístěno vedení s tryskami, jež rozprašují vodní mlhu. Ta je ale suchá nazývána díky tomu, že se její kapky ještě před dopadem na zem vypaří.

Náklady na mlžnou bránu, tedy úsek asi sto metrů, kde bude tento systém umístěn jsou 200 tisíc korun, přičemž bylo nutné ještě připravit přívod elektřiny a vody na místo. IT oddělení Správy nemovitostí města Znojma navíc k systému vytvořilo i aplikaci, díky které bude možné jej snadno dálkově vypínat a zapínat či nastavit intervaly ve kterých se bude voda rozprašovat. Tím tak dojde i k úspoře vody.

V boji proti vedrům ale nebude ve městě chybět ani zeleň. Město tak využije vzrostlé platany místo slunečníků, ty tak poskytnou stín pro příjemné posezení.




Štítky: Znojmo Sucho Extrémní teploty
Zdroj: MMZ