Většina populace ledních medvědů vyhyne do roku 2100 pokud bude pokračovat současné oteplování

  
Martin Bárta
21. 7. 2020 ▪ 09:46

Vědci z University of Toronto varovali, že pokud bude globální oteplování pokračovat současným tempem, dojde k velkému úhynu většiny populace ledních medvědů do roku 2100.

Polární medvěd
Polární medvěd
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Nová studie kanadských vědců z University of Toronto, kterou zveřejnili v časopise Nature předpokládá, že při současném tempu globálního oteplování planety bude do roku 2100 vyhubena většina populace ledních medvědů.

Některé populace medvědů již nyní žijí na hranici přežití, protože se v Arktidě snižuje množství ledu na kterém jsou tito polární medvědi závislí. Jejich hlavní potravou je totiž lov tuleňů při kterém se spoléhají právě na mořský led Severního ledového oceánu, při jeho poškození jsou pak nuceni přesouvat se na velké vzdálenosti aby nakrmili sebe a svá mláďata.

Díky nedostatku tuku v tělech matek kvůli nízkému příjmu potravy a hladovění tak budou nejprve ohrožena mláďata, která se sice narodí ale matka je nebude moci nakrmit dostatkem mateřského mléka – i proto velké množství z nich zahyne.

Jedinou možností pro záchranu ledních medvědů je tak drastické omezení skleníkových plynů a zabránění rychlému oteplování planety. Bez tohoto se očekává, že po roce 2100 zůstane na zemi pouze několik málo skupin polárních medvědů a to pouze velmi daleko na severu.




Zdroj: University of Toronto