EnergoZrouti.cz

V Německu se vloni prodalo rekordní množství tepelných čerpadel, sdružení ale varuje před rychlým pádem

  
Martin Bárta
23. 1. 2024 ▪ 12:48

V Německu vloni prodali rekordní množství tepelných čerpadel. V posledním čtvrtletí roku se ale prodeje velmi razantně zpomalily. Podle šéfa asociace BWP za to mohou hlavně nespravedlivé podmínky pro tepelná čerpadla ve srovnání s plynovými kotli.

Prodeje tepelných čerpadel v Německu rostou
Prodeje tepelných čerpadel v Německu rostou
Foto: Martin Bárta / DALL.E

V Německu se vloni podle dat Federální asociace tepelných čerpadel (BWP, Der Bundesverband Wärmepumpe) prodalo rekordních 356 tisíc tepelných čerpadel. Meziročně tak jde o nárůst o více než 120 tisíc instalovaných jednotek. Asociace ale varuje, že stávající podmínky neodpovídají plánům, které Německo chce plnit, a tak by mohlo dojít k prudkému poklesu prodejů.

Ještě v roce 2022 bylo podle dat BWP prodáno 236 000 tepelných čerpadel, v minulém roce už se prodej zastavil na 356 tisících tepelných čerpadel. Jejich výraznější prodeje jsou stejně jako v dalších zemích EU závislé hlavně na snaze o energetický přechod k čisté nule ze strany Evropské komise i jednotlivých ze­mí.

Podle ředitele BWP Clause Festa byl ale minulý rok promarněnou šancí na změnu. Debata o novém zákonu o energetice budov podle něj trvala příliš dlouho, což paralyzovalo trh. Prodeje tepelných čerpadel v Německu totiž v minulém roce rostly hlavně v první polovině roku. V posledním čtvrtletí došlo naopak k masivnímu obratu a zájem o tepelná čerpadla rychle opadl.

Prodeje tepelných čerpadel v Německu (modře = tepelná čerpadla vzduch - voda) , Bundesverbands...

Jak uvedl ředitel BWP, celý průmysl masivně investoval do rozšíření výrobních a školících kapacit tak, aby se připravil na rychlý nárůst zájmu o tepelná čerpadla od domácností i firem. Vláda ale stále nezlepšila podmínky pro jejich instalaci a aktivně nezasáhla tak, aby prodeje dále rostly. Podle asociace je ale dál reálný i cíl nainstalovat 6 milionů tepelných čerpadel do roku 2030, který už dříve země oznámila. Pro jeho uskutečnění bude ale nutné provést další změny, které přechod podpoří.

Hlavním problémem, proč se tepelná čerpadla neinstalují tak často, jak by bylo podle plánu možné, je podle jednatele BWP Dr. Martina Sabela hlavně to, že vyjdou dráž z hlediska nákladů. Podle Sabela se totiž u elektřiny pro tepelná čerpadla platí dvojnásobné daně, než je tomu v případě zemního plynu. Politici by tak měli podle něj co nejdříve vytvořit spravedlivé konkurenční podmínky i pro tepelná čerpadla.




Štítky: Tepelná čerpadla Německo Prodeje Obnovitelné zdroje Vytápění