EnergoZrouti.cz

Tuzemské vodní přečerpávací elektrárny zvýšily výrobu téměř o čtvrtinu

  
Martin Bárta
5. 8. 2020 ▪ 11:18

Tři tuzemské vodní přečerpávací elektrárny zvýšili za první pololetí letošního roku výrobu téměř o tři čtvrtiny oproti roku 2019. Vzrostl i počet jejich startů.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně
Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně

Tři velké tuzemské vodní přečerpávací stanice včetně té asi nejznámější tedy elektrárny Dlouhé stráně zvýšili za minulý rok svou výrobu téměř o čtvrtinu a stoupl i počet jejich „startů“. Vodní přečerpávací elektrárny jsou v současnosti nejefektivnějším úložištěm elektrické energie.

Trojice elektráren provozovaných společností ČEZ tedy Dalešice, Štěchovice II. a Dlouhé stráně dodaly v prvním pololetí letošního roku do rozvodné sítě 650 milionů kWh elektrické energie což bylo zvýšení výroby téměř o čtvrtinu oproti loňskému roku.

Za první pololetí letošního roku se už v „přečerpávačkách“ zvedl i počet takzvaných turbínových startů, tedy těch kdy je elektrárna aktivována a spustí proud vody z horní nádrže na turbíny vyrábějící elektrickou energii. Těchto startů bylo v elektrárnách zaznamenáno 1 781.

Vodní přečerpávací elektrárny jsou kritickou infrastrukturou v případě black-outu

Vodní přečerpávací elektrárny, které fungují na principu čerpání vody do hlavní nádrže umístěné na místech s vyšším převýšením v době kdy je elektrické energie nadbytek a následným vytvářením energie při spádu vody na turbíny v době kdy je naopak energie nedostatek jsou jedním z důležitých systémů pro regulaci výkonu energetické rozvodné sítě. Důležitost těchto elektráren do budoucna nejspíše ještě poroste v souvislosti s růstem obnovitelných zdrojů energie, které ale mají velké výkyvy ve svých dodávkách.


Přečerpávací elektrárny tak fungují jako jakýsi zdroj energie uložený ve vodě, tedy téměř jako baterie. Jak uvedla v rozhovoru na serveru YouTube předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, která se energetikou dlouhodobě zabývá: „přečerpávací elektrárna je jediný způsob, kde elektřinu umíme opravdu skladovat v nějakém podstatně větším množství“.


Vodní přečerpávací elektrárny jsou také kritickou infrastrukturou energetiky, jelikož jsou schopné rychle začít dodávat energii v případě výpadku jiných zdrojů a zabránit tak takzvanému black-outu energetické rozvodné sítě. Uvedené tři tuzemské elektrárny tohoto typu jsou schopny v případě takové situace a plného naplnění nádrží „napumpovat“ do sítě až 5,9 milionu kWh elektrické energie.




Zdroj: ČEZ