EnergoZrouti.cz

Ropný gigant BP plánuje omezit těžbu ropy a zvýšit investice do obnovitelných zdrojů energie

  
Martin Bárta
6. 8. 2020 ▪ 15:28

Britský ropný gigant BP (dříve British Petroleum) plánuje do roku 2030 omezit těžbu ropy a zemního plynu a zvýšit investice do obnovitelných zdrojů energie.

Těžební věž v oceánu
Těžební věž v oceánu
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Britský ropný gigant BP (dříve British Petroleum) chce do roku 2030 zvýšit své investice do obnovitelných zdrojů až na 5 miliard dolarů ročně. Zároveň s tím chce snížit produkci ropy a zemního plynu.

BP se stejně jako další firmy, které těží a zpracovávají ropu potýkají s rostoucím odporem proti dalšímu znečišťování planety a růstu globálního oteplování používáním fosilních paliv. BP je také pod dlouhodobým tlakem neziskových organizací v čele s nejznámější Greenpeace, kteří chtějí těžbu ropy ukončit úplně.

Těžební společnost tak nyní představila plán jak alespoň částečně vyhovět požadavkům a přetvořit se z velkého producenta ropy na energetickou společnost podporující obnovitelné zdroje energie.

BP ukončí i průzkum nových oblastí pro těžbu ropy a zemního plynu

Skupiny BP tak chce do roku 2030 zvýšit svou výrobu energie z obnovitelných zdrojů na 50 GW což by ji mělo stát až 5 miliard dolarů ročně. Stejně tak s vyššími investicemi do obnovitelných zdrojů energie chce i omezit produkci ropy a zemního plynu. V případě těchto komodit by do roku 2030 ráda snížila svou produkci o 40 procent ve srovnání s rokem 2019. Každý den by tak mělo být vytěženo až o milion barelů ropy méně.

V portfoliu společnosti by tak v budoucnosti měli být investice do technologií na zachycování a skladování uhlíku, bioenergií či zmíněných obnovitelných zdrojů.

Energetická společnost BP v prohlášení zároveň uvedla, že chce zastavit průzkum možností pro těžbu ropy a zemního plynu v nových zemích.




Zdroj: BP