EnergoZrouti.cz

Řidiči elektromobilů by měli platit poplatek za ujetý kilometr, navrhují aktivisté

     
Tomáš Jelínek
3. 9. 2024 ▪ 10:07

Máte elektromobil? Pak byste měli platit speciální daň za každý ujetý kilometr. Přesně takové řešení, které by vyřešilo problém s tím, že elektromobily nepřispívají na údržbu a výstavbu nových silnic, navrhují britští aktivisté.

Elektromobily v současnosti neplatí žádné daně, které by přispívaly na výstavbu infrastruktury. Aktivisté to chtějí změnit
Elektromobily v současnosti neplatí žádné daně, které by přispívaly na výstavbu infrastruktury. Aktivisté to chtějí změnit
Foto: Unsplash

Přibývající počty elektromobilů na silnicích po celém světě vyvolávají mnoho nových otázek, které dříve nebylo potřeba řešit. Jednou z nich je i to, že elektromobily v současnosti nepřispívají finance na budování infrastruktury a údržby silnic jako je tomu v případě vozidel se spalovacími motory.

Zatímco tradiční automobily se spalovacími motory přispívají k těmto nákladům prostřednictvím daní z pohonných hmot, elektromobily, které nevyžadují benzín ani naftu, jsou od této povinnosti osvobozeny. Tento fakt vede k narůstající debatě mezi odborníky a aktivisty, kteří požadují zavedení poplatků za ujetý kilometr pro majitele elektromobilů jako náhradu za výpadek příjmů z daní za palivo.

Skupina aktivistů, zastupovaná organizací Campaign for Better Transport, navrhuje, aby řidiči elektromobilů začali platit poplatek za každý kilometr, který ujedou. Tento poplatek by měl sloužit k zajištění spravedlivého přerozdělování nákladů na údržbu a výstavbu silniční infrastruktury, která je i nadále nezbytná bez ohledu na typ pohonu vozidla.

V současnosti jsou silnice a dopravní infrastruktura financovány především prostřednictvím daní z pohonných hmot, což tvoří značný příjem pro státní rozpočty. Avšak s rostoucím počtem elektromobilů na silnicích se tyto příjmy postupně snižují. To vyvolává otázku, jak nahradit chybějící finance, aby bylo možné zajistit udržitelnou dopravu pro budoucí generace.

Podle představ aktivistů by poplatek za ujetý kilometr mohl nejen pomoci pokrýt náklady na údržbu silnic, ale také podpořit další investice do rozvoje dopravní infrastruktury a udržitelné mobility. „Je nezbytné, aby se každý řidič podílel na financování silnic, a to bez ohledu na to, zda jezdí na benzín, naftu nebo elektřinu,” uvedl zástupce Campaign for Better Transport pro britský server The Guardian.

Návrh však čelí i kritice. Odpůrci argumentují, že zavedení poplatku by mohlo snížit atraktivitu elektromobilů, které jsou vnímány jako klíčový prvek v boji proti změně klimatu. Navíc by poplatek mohl nespravedlivě zatížit spotřebitele, kteří se rozhodli přejít na ekologičtější způsob dopravy v rámci svých snah o snížení uhlíkové stopy.

Podle některých odborníků by zavedení poplatku za ujetý kilometr mohlo být spravedlivé a efektivní řešení, pokud by bylo správně nastaveno a transparentně spravováno. Například by mohlo zahrnovat různé sazby v závislosti na typu silnice nebo dopravní situaci, aby se zabránilo nadměrnému zatěžování řidičů v městských oblastech.

Na druhou stranu, někteří odborníci zdůrazňují potřebu hledat i jiné způsoby financování, jako je například zvýšení daní na automobily s vyššími emisemi nebo rozšíření zpoplatnění vjezdu do městských center pro všechna vozidla, včetně elektromobilů. Tím by se zajistilo, že elektromobily zůstanou finančně dostupnou alternativou, která motivuje k přechodu na čistší formy dopravy. Diskuze o zavedení poplatku za ujetý kilometr je součástí širší debaty o budoucnosti dopravy a její udržitelnosti.

S rostoucím podílem elektromobilů na trhu je zřejmé, že současný model financování silnic a infrastruktury bude muset projít změnami. Jaké konkrétní opatření bude nakonec přijato, bude záviset na politické vůli, veřejném mínění a dalších faktorech, které ovlivní podobu dopravy v nadcházejících letech.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Elektromobily Spojené království Auto Automobily Doprava Daně
Jazykové verze článku: AnglickyŠpanělskyNěmecky

Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.