EnergoZrouti.cz

Podepsáno. Benzínové sekačky na trávu čeká kvůli emisím konec už do tří let

  
Martin Bárta
14. 10. 2021 ▪ 17:52

Sekačky na trávu jsou dalším velkým producentem emisí skleníkových plynů, kalifornští politici tak už chystají jejich definitivní zákaz a náhradu za elektrické. Stejný osud čeká i motorové pily nebo benzínové generátory.

Sekání trávy benzínovou sekačkou
Sekání trávy benzínovou sekačkou
Foto: andreas160578 / Pixabay

Stále přísnější limity na emise skleníkových plynů, ale i dalších pevných částic u osobních či nákladních automobilů už v dnešní době asi nikoho nepřekvapí. Americký stát Kalifornie, který je průkopníkem v ekologickém chování ale chystá v příštích letech další novinku a to zákaz motorových sekaček na trávu.

Zákaz už za tři roky, možná ale i dříve

Podle informací, které přinesl server Los Angeles Times by tak už v příštích letech mělo docházet k masivnějšímu přechodu sekaček na elektřinu uloženou v bateriích, stejně jako je tomu v případě elektromobilů. Už za tři roky si totiž v rámci návrhu zákona, který v sobotu podepsal guvernér Kalifornie Gavin Newsom novou sekačku na benzín jednoduše nekoupíte.

Zákon by měl začít platit nejpozději do 1. ledna 2024 a zastaví tak úplně prodej malých zahradních sekaček poháněných právě benzínem. Motorových sekaček je totiž obrovské množství a při sečtení emisí z těchto motorů, které navíc nemají tak přísné emisní limity jako například auta jde o velké množství zplodin vypouštěných do ovzduší.

Nový zákon by tak měl jak již bylo řečeno vstoupit v platnost maximálně do ledna roku 2024. Pokud k tomu ale bude dostatečná politická podpora, která by v Kalifornii neměla být problém, bude v platnost uveden ještě dříve.

Zákaz čeká i elektrické generátory nebo řetězové pily

Součástí zákona, který zakáže malé zahradní sekačky ale budou třeba i elektrické generátory, které vyrábí elektřinu například při výpadku elektrické energie v domácnostech. I ty tak budou muset mít do roku 2028 nulové emise. Jediným řešením tak bude jejich náhrada za bateriová úložiště či řešení založená na výrobě energie z vodíku. Právě tato řešení jsou ale v současnosti ještě velmi finančně nákladná.

Mimo sekaček a generátorů ale pod zákon spadnou i všechna další zařízení, která mají výkon menší než 25 koní. Pod tuto kategorii tak hravě spadnou třeba řetězové pily, čerpadla, sekačky na živé ploty a další zařízení.

Podle dat organizace People Powered Machines jsou sekačky problémem hlavně kvůli tomu, že jimi každý víkend seče své zahrady asi 54 milionů Američanů. Ti tak spotřebují více jak miliardu litrů benzínu ročně, což přispívá k velkému množství emisí skleníkových plynů ale i oxidů dusíku.




Štítky: Benzín Ekologie Politika
Zdroj: RED, LA Times