Ostravský módní start-up Nilmore slaví úspěch s cirkulárním oblečením, získá grant čtvrt milionu

  
Martin Bárta
23. 12. 2021 ▪ 10:28

Módní start-up z Ostravska, který se snaží, aby oblečení nebylo zelené jen na visačce získal grant čtvrt milionu v rámci evropského projektu CEE Climate Community Lab.

Obchod s oblečením / ilustrační foto
Obchod s oblečením / ilustrační foto
Foto: Waldemar Brandt on Unsplash

Ostravský módní startup Nilmore, který se zabývá tvorbou plně cirkulárního oblečení uspěl v letošním ročníku Evropského projektu CEE Climate Community Lab, který se zaměřuje na podporu inovací v uhelných regionech střední a východní Evropy. Společného projektu „Open Mind – we embrace excellence of any kind“ („Otevřená mysl – vítáme jakoukoli výjimečnost“) se zúčastnily nevládní organizace z Polska, Česka i Rumunska.

Firma nechce produkty „zelené jen na visačce“

Pomoci regionům spalujícím uhlí a tím posílit místní komunity. Právě to je hlavním cílem tří organizací: Valea Jiului Society z Rumunska, The Civil Affairs Institute z Polska a značky Nilmore z Česka. Ty nyní na realizaci svých konceptů obdrží granty 10 tisíc eur (250 tisíc korun).

„Skutečně spravedlivý přechod je proces, v němž záleží na každém hlase a každém páru rukou. Změna není možná bez aktivní účasti lidí v uhelných regionech. Proto jsme spustili projekt CEE Climate Community Lab, jehož posláním je propojovat inovátory ve střední a východní Evropě, překračovat hranice a podporovat jejich úsilí,“ uvedla Joanna Sabat z organizace EIT Climate-KIC.

Climate Community Lab, který granty uděluje je iniciativou organizace EU EIT Climate-KIC a partnerů: 4CF, ImpactHub a Varšavské univerzity. Cíl grantů je jasný: pomoci uhelným regionům střední a východní Evropy v odklonu od fosilních paliv a propojení jednotlivců i organizací, které vytváří podmínky k ochraně klimatu v těchto regionech.

Ostravský start-up Nilmore, za kterým stojí jeho zakladatel Mikuláš Hurta se snaží o výrobu plně cirkulárního oblečení. Firma se tak snaží vyrábět oblečení, za kterým nebude jen zničená planeta a zdraví lidí. Současný tým lidí, který za značkou stojí se tak snaží o to, aby jejich produkty nebyly zelené jen na visačce a snížily se tak dopady módního průmyslu na celou planetu.

Mimo to se lidé z Nilmore věnují i nápravě krajiny Ostravska, která je výrazně historicky zatížená těžbou uhlí. A právě na další pokračování v podobných projektech nyní start-up získal grant v rámci Climate Community Lab.




Štítky: Ostrava Oblečení Cirkulární ekonomika Granty
Zdroj: RED