EnergoZrouti.cz

Osm polských bank se připojuje k programu pro čisté ovzduší

  
Nikola Stránská
17. 3. 2021 ▪ 09:29

Osm polských bank oznámilo úspěšné připojení k programu „Čisté ovzduší“, který připravuje Národní fond pro ochranu životního prostředí a vodní hospodářství. Ten by měl začít už v polovině roku přijímat žádosti na výměnu tepelných zdrojů pro rodinné a bytové domy.

Dřevo v krbu
Dřevo v krbu
Foto: Igor Dobîndă / Pixabay

Osm polských bank oznámilo, že se připojí k programu „Čisté ovzduší“, kterým chce polská vláda pomoci snížit zatížení emisemi skleníkových plynů ale hlavně znečištění ovzduší pevnými částicemi. Díky zapojení bank budou moci Poláci žádat o takzvané anti-smogové půjčky.

Žádosti se začnou přijímat v polovině roku

Už v polovině letošního roku, kdy program odstartuje bude až do roku 2022 připraveno k financování 1,5 miliardy PLN (cca 8,5 miliardy korun). Žádosti, které banky přijmou následně převedou na žádosti o dotace do vojvodských fondů na ochranu životního prostředí a vodního hospodářství.

Nábor bank byl fondem dokončen 23. února, kdy bylo z osmi žádostí bank schváleno všech osm. Už v polovině dubna pak fond plánuje podpis prvních dohod s bankami tak, aby mohly ihned po spuštění zpracovávat žádosti o dotace. Právě spuštění žádostí je předpokládáno v polovině tohoto roku.

Finance, které fond nabídne jsou určeny hlavně na modernizaci tepelných zdrojů v rodinných či bytových domech a jejich tepelná modernizace. To by mělo umožnit jak snížení energetické náročnosti budov tak i emisí pevných částic, které stojí za znečištěním ovzduší ve městech.




Štítky: Polsko Znečištění Dotace
Zdroj: Ministerstwo Klimatu i Środowiska