EnergoZrouti.cz

Nové kvantové baterie podle vědců umožní nabíjení elektromobilů do několika vteřin

  
Tomáš Jelínek
28. 3. 2022 ▪ 07:29

Technologie kvantových baterií by podle vědců mohla v budoucnu přinést průlom v elektromobilitě. Vozidla by se totiž oproti současnému desítky minut trvajícímu nabíjení mohla nabít už během několika sekund, tedy podobně jako je tomu u současných čerpacích stanic.

Nabíjení elektromobilu
Nabíjení elektromobilu
Foto: Jenny Ueberberg on Unsplash

Nabíjení elektromobilu, které by bylo stejně rychlé jako je tomu u tankování běžných paliv u čerpacích stanic zaměstnává po světě tisíce vědců. Většina technologií, které jsou dnes ve vývoji sice zrychluje nabíjení baterií elektromobilů, ale ve výsledku jde stále o dobu delší než pět i deset minut, jelikož zákony fyziky jsou zkrátka neúprosné.

Podle vědců by tak průlom v rychlosti nabíjení elektrických vozidel mohly přinést až speciální kvantové baterie. Ty by totiž oproti současným článkům, které se nabíjejí na rychlonabíječkách 30 – 50 minut mohly být naplněny do plné kapacity už během několika vteřin.

Elektromobily by se tak rázem dostaly do většího zájmu, jelikož by ekologické ježdění na elektřinu ztratilo svou hlavní nevýhodu, kterou je pro mnoho lidí právě dlouho trvající nabíjení.

Tři minuty doma, devět sekund u rychlonabíječky

Kvantové baterie, jejichž koncept vědci poprvé představili ve studii už před více jak deseti lety by měla mít hlavní výhodu v tom, že by se nabíjela celá zároveň. Současné akumulátory totiž obsahují velké množství jednotlivých článků, které se paralelně a tedy nezávisle na sobě nabíjejí mnohem pomaleji.

Oproti tomu kvantová baterie by umožnila právě takzvané kvadratické škálování rychlosti nabíjení, to znamená, že větší baterie by se díky tomu mohly nabíjet mnohem rychleji než ty menší. Podobné baterie by tak teoreticky bylo v domácích podmínkách možné nabít už během několika minut. U rychlonabíječek by pak plná kapacita byla otázkou několika vteřin.

Společně s takto rychlým nabíjením by ale bylo samozřejmě nutné řešit mnoho dalších problémů, které by před odborníky věda postavila. V současnosti je tak nutné spoléhat spíše na bateriové technologie, které už jsou v posledních fázích vývoje a dobu nabíjení zkrátí na pouhé minuty či nízké desítky minut. Technologie kvantové baterie nám totiž zatím zůstává nedostupná. Spolu s dalším rozvojem elektromobility je ale možné, že i v této oblasti vědci brzy učiní nové průlomové objevy.




Štítky: Baterie Elektromobily Nabíjení Kvantová baterie Doprava Auto
Zdroj: RED